» News » How to save a system of e-declarations for two months (ua)

How to save a system of e-declarations for two months (ua)

Система, у яку ми здаємо електронну декларацію, написана неякісно. Вона дуже тяжка з точки зору надмірного і не потрібного надзахисту даних . Тобто, сервер на якому працює система достатньо потужний, але враховуючи те, що забагато уваги приділено захисту, вона не здатна витримати навантаження, яке є зараз через подання електронних декларацій.

Я про це попереджав ще півроку назад, що гарантовано система ляже. Вона була погана навіть тоді, коли декларації здавали 100 тисяч чиновників, а коли тепер здають біля мільйону – вона не здатна витримати навантаження.

Хто винний?

Я впевнений, що немає злого умислу зі сторони держави, щоб ця система не працювала. Проблема у недолугому менеджменті й тотальній плутанині.

Мені відомо про декілька помилок під час створення цієї системи. По-перше, був обраний слабий розробник (компанія Miranda), потім сайт переробляла державна компанія “Українські спеціальні системи”, що намагалася врятувати авторитет держави. По-друге, у технічному завданні не була прописана система захисту. По-третє – була неправильно написана архітектура системи. Третє – ціна покупки в постачальника (97 тис. долларів) суттєво нижче оцінки системи експертами – півмільйона доларів.

Що робити у ситуації, що склалася зараз?

Ухвалити закон, що дозволить продовжити термін подання електронних декларацій ще як мінімум на два місяці у зв’язку із повільною роботою системи. Аби точніше вирахувати необхідний термін треба знати кількість запитів, що їх обробляє система у певний проміжок часу зараз – тоді можливо вирахувати необхідний час продовження подання декларацій.

Паралельно – терміново переписати систему на нормальній платформі, зробити її швидкою і, зрозуміло, із захистом.

Потрібно провести серйозну дискусію із професіоналами на тему того – а чи є сенс настільки серйозно і жорстко захищати систему. Образно кажучи, зараз сайт схожий на автомобіль, який власник прикував ланцюгами, аби його не вкрали – проте й їхати так неможливо!

Крім того, потрібно призначити Digital – Міністра (CIO) із повноваженнями віце-премєр міністра, який мав би можливість координувати розробки ІТ систем для держави. Відсутність СІО обходяться державі дуже дорого.