» Новини » Маттео Сальвіні та Віктор Орбан домовляються про створення Альянсу право-популістських націоналістичних партій в Європі

Маттео Сальвіні та Віктор Орбан домовляються про створення Альянсу право-популістських націоналістичних партій в Європі

Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні вдруге зустрівся із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Сальвіні, євроскептик з відверто проросійською позицією, який категорично виступає проти прийняття кораблів з мігрантами в портах Італії, оголосив про бажання створити новий Альянс право-популістських націоналістичних партій в Європі. Віктор Орбан не дав чіткої відповіді, чи приєднається до Альянсу. Цю пропозицію він буде розглядати вже після травневих виборів до Європарламенту. Якщо «Ліга Півночі» та партії, які підтримали пропозицію Сальвіні, досягнуть успіху на виборах до Європарламенту цього місяця, альянс, запропонований Сальвіні, може бути привабливим для Орбана.

Обидва політики відомі своєю категоричною антиміграційною політикою, відмовляються дотримуватись квот ЄС на розселення мігрантів, називаючи їх «захоплювачами Європи». Віктор Орбан заявляє, що Сальвіні є його головним «героєм» серед усіх європейських політиків. Останній же вважає Угорщину за прем’єрства Орбана прикладом для своєї країни.

Крім того, спільна позиції політиків може стати реальною загрозою для європейського зовнішньополітичного вектору України. Наприклад, Сальвіні називає Революцію Гідності в Україні «фальшивою», підтримує анексію Криму, закликає Європейський Союз налагодити економічні відносини з РФ. Зокрема, під час візиту в Москву у липні 2018 року обіцяє скористатись усіма можливими засобами, щоб переконати європейських партнерів зняти санкції, накладені на РФ у зв’язку з анексією Криму та агресією на Сході України. Стверджує, що Україна своїм прагненням отримати томос про автокефалію розпалює релігійну війну. Називає Путіна «одним із найкращих» державних діячів». До речі, Сальвіні такоє є лідером право-популістської  націоналістично-консервативної партії «Ліга Півночі», яка виступає за надання провінціям П’ємонт, Венето та Ломбардія незалежності, тобто створення нової держави із столицею в Мілані. Віктор Орбан поділяє його погляди – продовжує блокувати переговори Україна – НАТО, теж закликає до зняття санкцій з РФ, звинувачує Україну у порушенні прав національної угорської меншини.

Маттео Сальвіні напередодні виборів до Європарламенту активно їздить Європою. Він намагається залучити якомога більше політсил до нового правого блоку. Зустріч цих двох давніх друзів є досить важливою з огляду на майбутні вибори до Європарламенту (23-26 травня). Головною зовнішньополітичною метою цих двох країн є здобуття якомога більшої кількості місць у ЄП з метою недопущення до управління Європою промігрантськи налаштованих політиків.

Вирішальним результатом зустрічі 2 травня Сальвіні з Орбаном є рішення створити альянс противників міграції, поглибити свою співпрацю перед виборами до Європарламенту, щоб запобігти утворенню «ісламському халіфату» на європейському континенті.

Сальвіні закликав представників націоналістичних партій у Європарламенті об’єднатися і сформувати новий альянс після виборів. Лідер «Ліги Півночі» наголосив, що він прибув до Угорщини, аби «сформувати нову Європу»: «Я не хочу залишити нашим дітям ісламський халіфат та закони шаріату в наших містах», – заявив Сальвіні, додавши, що зробить все, аби цьому запобігти.

У свою чергу Віктор Орбан після зустрічі у Будапешті заявив журналістам: «Ми впевнено і відкрито шукаємо співпраці з паном Сальвіні». Він також висловив переконання, що Європа потребує альянс антимігрантських партій.

У квітні право-популістська німецька партія «Альтернатива для Німеччини» та італійська «Ліга Півночі» разом з іншими європейськими ультраправими партіями заявили про намір створити нову групу в Європейському парламенті під назвою «Європейський альянс народів та націй» (EAPN). Їх підтримали Данська народна партія, фінська партія «Істинні фіни», французька праворадикальна націоналістична політична партія «Національний Фронт» та ультраправа націоналістична «Австрійська Партія Свободи». Як раніше повідомив Сальвіні, зустріч із майбутніми союзниками відбудеться 18 травня в Мілані.

Влітку 2018 Віктор Орбан здійснив офіційний візит до Італії, де вперше була озвучена ідея створення альянсу антимігрантськи налаштованих політичних сил. Тоді більше тисячі демонстрантів вийшли на протести в Мілані, щоб висловити свій протест проти візиту Орбана. «Ми не хочемо Європи Орбана, – заявив представник соціал-демократів у парламенті Емануеле Фіано, – Орбан називає себе другом Сальвіні, однак коли йдеться про прийом біженців, він закриває двері».

Як пройшла зустріч?

Спершу Салвіні зустрівся зі своїм угорським колегою Шандором Пінтером і обговорив міграцію до Європи: «Позиції італійського і угорського урядів є однаковими з цього питання. Ми очікуємо, що нова Європа захищатиме свої зовнішні кордони з дня після закінчення парламентських виборів у Європі».

Зустріч двох найзапекліших противників міграційної політики ЄС – Орбана та Сальвіні розпочалась біля огорожі у 110 миль на південному кордоні Угорщини з Сербією (побудована у 2015 році з метою зупинити неконтрольований потік мігрантів). Орбан дорікнув ЄС тим, що Угорщина витратила понад 1 мільярд євро на огорожу, не отримавши жодної матеріальної допомоги від ЄС. На його думку, було б краще, якби щодо питань про прикордонну оборону громадяни Європи слухали не Президента Макрона, а Угорщину та Італію.

Після огляду огорожі на кордоні із Сербією, Сальвіні та Орбан продовжили зустріч у Будапешті. До порядку денного обговорення вони включили вибори до Європейського парламенту 23-26 травня. Мета полягає в тому, щоб «керувати Європою інакше, ніж у минулому», – сказав Сальвіні,

Прес-секретар уряду Угорщини Золтан Ковач у своєму блозі написав, що два лідери розглядають фундаментальні питання: важливість збереження християнської спадщини та культури Європи, питання охорони кордону та проблеми нелегальної міграції.

Після офіційної зустрічі в Будапешті відбулась прес-конференція, на якій лідери двох країн ділились результатами переговорів. Зокрема, Салвіні заявив, що Європі не потрібен перерозподіл нелегальних іммігрантів, а потрібна Європа, яка може захищати свої кордони на суші і на морі.

Хоча міграція до Угорщини фактично відсутня, уряд Орбана маніпулює цією проблемою, щоб заволодіти підтримкою якомога більшої кількості осіб напередодні виборів. Зараз – це вибори до Європарламенту, минулої весни – парламентські вибори в Угорщині.

«Ми живемо поруч з ісламом протягом 500 років, і ми знаємо, що він не збирається інтегруватися», – заявив прес-секретар уряду Золтан Ковач. «Ми розглядаємо це як цивілізаційну проблему. Мусульманські іммігранти створюють «паралельні суспільства» в європейських країнах, які їх приймають, а угорці цього не хочуть». Відповідно до дослідження Pew Research, 72% угорців негативно ставляться до мусульман у своїй країні, у порівнянні з середнім показником ЄС –  43%.[1]

20 липня 2018 року парламент Угорщини прийняв антиміграційний закон «Стоп Сорос», який передбачає покарання за допомогу біженцям і нелегальним мігрантам. Перше правопорушення карається позбавленням волі до 90 днів, однак повторні правопорушення та підтримка таких «незаконних» дій матеріальними засобами можуть призвести до позбавлення волі строком до один рік. Через це 12 вересня Європарламент наклав на Угорщину санкції за порушення основних цінностей ЄС. 17 грудня у Нью-Йорку Генеральна Асамблея ООН остаточно затвердила міграційний пакт. Під час голосування документ підтримали 181 з 193 країн-членів. США та Угорщина проголосували проти.[2]

Угорщина відмовляється приймати мігрантів, незважаючи на гостру критику Європейського Союзу. До того ж, нещодавно стало відомо про нестачу їжі у прикордонних транзитних зонах. Справа в тому, що Угорщина перестала постачати їжу шукачам притулку, чиї заяви відхилили і які перебувають в прикордонних транзитних зонах країни до депортації. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Гельсінський комітет.

Критика зустрічі двох євроскептиків

Прес-секретар опозиційної партії Демократична коаліція (ДК) Жолт Греці засудив зустріч Прем’єр-міністра Віктора Орбана та Маттео Сальвіні, назвавши її «ганебною». «Такі політики не зацікавлені в успіху Європейського Союзу», – додав він. Прес-секретар ДК наполягав на тому, що Будапешт став форпостом російського президента Володимира Путіна, який прагне розпаду Європи і миру, безпеки і процвітання, які вона створила. Він також назвав Сальвіні одним із «лузерів» ЄС. 

Під час прес-конференції деякі активісти ДК тримали плакати з гаслами, наприклад, «Фашисти додому!»; «Муссоліні дорівнює Сальвіні 2019».

До речі, кандидат від ЄНП на посаду керівника Єврокомісії Манфред Вебер теж критично відреагував на цю зустріч: «ніякої співпраці з правими популістами». Його підтримала і канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка зазначила, що після виборів консерватори не будуть співпрацювати з правими партіями.

Нагадаємо, минулого місяця Європейська народна партія призупинила членство «Фідес» за недотримання верховенства права, порушення свободи преси та основних цінностей ЄС. Орбан спростував порушення будь-яких принципів ЄС і заявив, що хоче залишитися частиною ЄНП. До того ж, між кандидатом від Європейської народної партії (ЄНП) на посаду президента Єврокомісії Манфредом Вебером та Віктором Орбаном виник особистий конфлікт. Манфред Вебер заявив, що Орбан більше не може диктувати свою політику в ЄНП.

Детальніше про це: КОНФЛІКТ УГОРЩИНИ ТА БРЮССЕЛЮ НАБИРАЄ НОВИХ ОБЕРТІВ

УГEXIT : ПАРТІЯ ФІДЕС ОРБАНА РИЗИКУЄ ВИКЛЮЧЕННЯМ З ЄВРОПЕЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ ПАРТІЇ

Голова Баварського християнського соціального союзу Маркус Сьодер теж розкритикував Орбана за зустріч з італійським Міністром внутрішніх справ і лідером «Ліги Півночі» Маттео Сальвіні.

Під час візиту до Болгарії Содер підкреслив: «Для нас зрозуміло: співпраці з правими популістами в Європі не може бути». «Альянс із Сальвіні, французькою праворадикальною націоналістичною парітєю «Націона́льний фронт» та право-популістською політичною партією «Альтернатива для Німеччини» недопустима, і ситуація в Угорщині, на жаль, стає дедалі гіршою»,- заявив Седер, – «Ми сподівалися, що відстрочка, надана Угорщиною від ЄНП, буде використана позитивно, але зустріч зі Сальвіні є поганим знаком».

Раніше «Фідес» мав дружні відносини з ХСС. До прикладу, очільник парламентської фракції «Фідес» Гергель Гуляш заявляв, що «баварський ХСС – друг Угорщини». Ще в січні у листі-привітанні до Содера Віктор Орбан назвав традиційно тісне партнерство між їхніми правлячими партіями важливим стовпом угорсько-баварських і угорсько-німецьких зв’язків.

Чи дійсно можливе створення Альянсу, запропонованого Сальвіні?

Враховуючи зростаючу кількість європейців, які не підтримують прийняття мігрантів із Близького Сходу та Африки, такий Альянс може стати дійсно успішним. Згідно з опитуванням «Reuters», імміграція і тероризм є двома головними загрозами для Європейського Союзу. Опитування Євробарометра, міжнародного проекту регулярних опитувань громадської думки, що здійснюється під егідою Європейської Комісії, показало, що 38% громадян ЄС вважають імміграцію найголовнішою проблемою. Найвищий рівень занепокоєння – в Естонії, Чехії та Угорщині.

До того ж, правий популізм в Європі став новою потужною політсилою. Прикладів є досить багато: «Північна ліга» в Італії, «Фідес» в Угорщині, «Альтернатива для Німеччини», «Австрійська Партія Свободи», Данська народна партія, фінська партія «Істинні фіни», французька партія «Національний Фронт» та інші. Спільною їх рисою є євроскептицизм і категоричне незадоволення міграційною політикою ЄС. 18 травня Маттео Сальвіні зустрінеться із представниками усіх партій, які висловили зацікавленість у створенні майбутнього Альянсу. Найімовірніше, рішення про його утворення буде прийняте після виборів до Європарламенту (23-26 травня), коли буде чітко видно розстановку сил на європейському континенті.

Корнійчук Тетяна, стажер UIF

[1] https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-04-13/hungary-is-winning-its-war-on-muslim-immigrants 

[2] https://www.unian.ua/world/10380720-genasambleya-oon-ostatochno-zatverdila-globalniy-migraciyniy-pakt.html

[3] http://www.ksh.hu/docs/eng/xstadat/xstadat_annual/i_wnvn003.html