» Без категорії » У Луцьку розказали, якою буде Україна в 2030 році

У Луцьку розказали, якою буде Україна в 2030 році

 

У Луцьку презентували книгу про те, яким буде світ у 2030 році і яке місце в ньому посяде Україна. «Візія України 2030» – колективна праця співробітників Українського Інституту майбутнього, розробка державної стратегії розвитку України на наступні десятиліття.

Книгу презентував співавтор книги, виконавчий директор Українського інституту майбутнього Віктор Андрусів у середу, 4 грудня, у молодіжному центрі Волині.

Модератор зустрічі головний редактор інтернет-видання «Волинь24» Святослав Лесюк розповів, що був на презентації книги «Візія України 2030» у Львові. Тоді вона викликала дуже багато дискусій.

«Львів’яни вважають, що вони дуже добре знають історію. Старші люди заперечували все те, що написано в книзі і заявляли, що це утопія. Молодші ж задумалися, бо розвиток сучасного світу, цифрові технології диктують нові виклики та умови. Скажімо, чи міг би хтось з нас припустити, що Володимир Зеленський стане Президентом України. Я думаю, що таких експертів не було. У нас є класичні політологи, які не вгадали, а ось Віктор Андрусів і його Інститут майбутнього вгадав», – почав зустріч Святослав Лесюк.

ЯКОЮ БУДЕ УКРАЇНА В 2030 РОЦІ

Співавтор книги Віктор Андрусів розказав, що «візія» – це бажаний стан, ситуація, до якої хочете прийти, а не те, що буде. Тобто те, до чого треба прагнути.

«Ми спробували уявити, як виглядатиме Україна в 2030 році. Уявити її дуже детально: оборону, охорону здоров’я, навчання, промисловість, інфраструктуру. Ми вирішили видати цю книгу, бо хочемо, аби люди вірили, що в України є майбутнє і воно може бути успішним», – розказує співавтор.

Віктор Андрусів пояснив, що «Візія України 2030» не є фантастикою, там немає нічого нереального.

«Наша книжка є додатком, маленькою складовою дуже складного документа, який називається «Економічна стратегія України до 2030 року». Оскільки документ складний і розрахований на фахівців, для загалу ми вирішили візії видати окремою книгою, де кожна людина легкою доступною мовою може подивитися, як виглядатиме світ і якою успішною ми бачимо Україну в 2030 році», – каже Андрусів.

За словами співавтора книги, на презентаціях з ним частіше хочуть говорити про теперішнє, а не про майбутнє. Це, як переконує Андрусів, нормально, але зміни відбуваються не залежно від того, хочемо ми їх чи ні, тому вони часто вносять корективи.

«Якщо піти в магазин, ми бачимо, як зникає ціла професія – касири. Зараз у супермаркетах стоять каси самообслуговування. Ось вам приклад, як технології змінюють життя людей. І це буде відбуватися в багатьох професіях, бо зараз все частіше використовуються програми, боти, роботи. Все це буде змінювати світ і буде змінювати Україну», – запевняє пан Віктор.

У книзі чітко і конкретно описано, якою буде медицина в Україні в 2030 році. За словами авторів, в майбутньому лікар зможе дистанційно бачити і досліджувати стан пацієнта.

«Вже сьогодні люди вдягають фітнес-трекери, розумні годинники, які відслідковують ритм серця, стан людини. У майбутньому лікар буде отримувати інформацію про свого пацієнта дистанційно. Коли ми говоримо про реформу медицини, то ми не повинні думати, що нам треба побілити стіну. Зараз системи штучного інтелекту ставлять діагнози краще, ніж лікарі. І скоро лікарі самі будуть користуватися такими системами», – переповідає книгу Андрусів.

«ДЕРЖАВА У СМАРФОНІ» – ЦЕ ПРОЄКТ МИНУЛОГО

У травні Президент України Володимир Зеленський оголосив про запуск найближчим часом проєкту «Держава у смартфоні», який дозволить усім бажаючим пропонувати свої ідеї в рамках анонсованого ним в ході передвиборчої кампанії процесу діджиталізації держави.

Віктор Андрусів каже, що впровадження «Держави у смартфоні» – це не проєкт майбутнього, а швидше минулого.

«Він є в багатьох державах, втілений навіть у Росії, хоча ми звикли вважати, що це не прогресивна держава. Не можна вважати «Державу у смартфоні» якимсь проривом, але це обов’язкова умова того, щоб ми не були відсталими, якими є зараз. Для багатьох країн ця програма – це вчорашній день», – пояснив політолог.

ЧИ МОЖНА ВІРИТИ ПОЛІТИКАМ

Віктор Андрусів розповідає, що політики часто кидають фрази, обіцянки, які не мають ніякого змісту: «ми зробимо все», «ми зробимо вам гарне життя».

«А потім вони скажуть: «ми поставили вам фонтан – живіть тепер гарно». В нашій країні такі речі не працюють, вони можуть допомогти комусь виграти вибори, але нічого не змінять в житті людей. Якщо в нас у суспільстві люди починають в щось вірити, як в дуже важливе, то тоді це змінюється і у владі. Після Майдану люди повірили, що влада зможе подолати корупцію в закупівлях, що буде більш відкритою. Люди вважали це важливим, і в нас відкрилося «Прозоро», доступ до баз даних, до публічних закупівель тощо. Я вважаю, що влада ніколи не буде знати, як змінювати життя людей. Вона йде за людьми», – вважає експерт.

ЧИМ ЗАКІНЧИТЬСЯ НОРМАНДСЬКИЙ ФОРМАТ

Віктор Андрусів переконаний, що ці переговори закінчаться нічим.

«Вийде пуста заява. Буде щось про те, що сторони визнають прогрес, добре що обмінялися полоненими і треба продовжити цей прогрес. Все. Тобто не буде ніяких рішень ухвалено», – прогнозує політолог.

За його словами, Путін хоче, щоб ми почали переговори з бойовиками. Але Зеленський, як переконує Андрусів, не може і не хоче цього робити.

«Навіть, якби хотів, він не може на це погодитися, бо це означатиме автоматичну політичну кризу в Україні. І не дійде взагалі не до яких переговорів. Поки Росія не змінить свого підходу, доти ця ситуація не зміниться. Ми в нашій книзі даємо відповіді на це питання, описуємо, як в 2030 році виглядає ця ситуація. Кажемо, що ми досі стоїмо на цій лінії і все ще стоїмо біля Криму. Змінилася тільки наша армія, бо її сила може бути тільки в тому, щоб росіяни нікуди не просунулися. Але як би ми не розвивалися, ми досить маленька країна проти Росії, щоб якось вплинути на них. Треба віддати належне й тому, що вони не слабшають за ці роки, навпаки стають сильнішими», – розказує Віктор Андрусів.

Вперше опубліковано: V24

Залишити Коментар