» Новини » Данило Монін: Державі вигідно запустити пільгові кредитування для заробітчан

Данило Монін: Державі вигідно запустити пільгові кредитування для заробітчан

Економічно вигідною для держави схемою назвав пропозицію президента Володимира Зеленського запустити пільгові кредитування для заробітчан Данило Монін, експерт економічних програм Українського інституту майбутнього. Про це він зазначив на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».

Експерт наголосив, що підтримує саму ідею, адже багато країн, наприклад Ізраїль та Польща, пропонують подібні механізми кредитування, хоча за нижчими відсотками.

«По-перше, у 2020 році Україна планує витратити на економічну діяльність майже 200 млрд гривень. Але замість того, щоб підтримувати неефективні державні підприємства, доцільніше підтримувати нові економічні ініціативи. По-друге, програма має обмеження, наприклад в необхідності створення робочих місць. Заяви про депозити і заробляння грошей на державі – маячня. Хоча б тому, що утримання на мінімальну зарплату 2-х працівників з урахуванням єдиного соціального внеску (ЄСВ) буде обходиться мінімум у 150-170 тис. на рік, що вище за доходи від депозитів», – зауважив Данило Монін.

З іншого боку, підкреслив він, зниження облікової ставки НБУ призведе до зростання кредитування.

«Але якщо це буде споживче кредитування, ми тільки будемо нарощувати розрив платіжного балансу та імпорт. Тому гроші повинні працювати всередині економіки й видаватися бізнесу, щоб він створював додаткову додану вартість і перенаправляв грошовий ресурс економіки через бізнес, а не споживання», – додав експерт UIF.

Крім того, зауважив Данило Монін, подібні схеми економічно вигідні для держави.

«Якщо держава видасть подібних кредитів через комерційні банки на 50 млрд гривень, то різниця в обслуговуванні буде коштувати їй 5-10 млрд гривень на рік. Водночас податків від додаткових робочих місць та інших податків (ПДВ і акцизу) держава отримає більше цієї суми», – наголосив експерт.

Резюмуючи, Данило Монін підкреслив: залишилося переконати Зеленського скасувати закони по РРО в частині тотальної РРО-зації, прибрати з порядку денного треш-законопроєкт №1210, запустити податок на виведений капітал, який заявлений в його передвиборчій програмі.

 

Данило Монін, експерт економічних програм UIF