» Новини » На яку суму аграрії поповнили бюджет України (інфографіка)

На яку суму аграрії поповнили бюджет України (інфографіка)

Велика частка відрахувань до бюджету належить аграріям. Усі показники зі зростання експортних потоків з України базуються на здобутках експортерів-аграріїв. Аграрний сектор, демонструючи стабільність і пожвавлюючи темпи зростання, стає більш привабливим для інвесторів.

Експертну оцінку цьому процесу дав Олексій Павленко, експерт Українського інституту майбутнього (UIF), міністр аграрної політики і продовольства (2014-2016 р.) на agroportal.ua.

Постійно збільшуючи обсяги експорту, розширюючи пропозицію, досягаючи стандартів якості продуктів згідно з вимогами ЄС, аграрії формують позитивне реноме нашої країни набагато ефективніше за політиків. І це треба визнати.

Українські продукти на полицях супермаркетів стають все більш упізнаваними, їм довіряють більше громадян країн-імпортерів. Вони асоціюються зі здоровою органічною їжею.

Починає набирати обертів переробка аграрна продукції. Ми відходимо від сировинного експорту, розуміючи, що потрібно заробляти на доданій вартості готового продукту. Це не може не радувати. Я завжди наголошував на створенні переробної індустрії при аграрному комплексі. Це логіка успішної конкуренції і завоювання ринків.

Ми проводили стратегію швидкого й ефективного роздержавлення аграрних підприємств, залучення до їх управління сучасного менеджменту, що було запорукою боротьби з корупцією, масовими розкраданнями коштів, які призводили до низьких конкурентних позицій на ринку, унеможливлення інвестицій. Усе це почало працювати.

Пропоную вашій увазі таблицю зростання надходжень до бюджетів від аграріїв усіх областей України (за даними ДФС). За цим — серйозне зростання обсягів виробництва. І це в умовах війни на сході, котра теж лягла на плечі аграріїв, які забезпечують і продовольчу безпеку держави, годуючи й утримуючи військо через формування бюджетів.

Як бачимо, успішно спрацювали Полтавська, Вінницька, Черкаська, Київська, Харківська області.

Бути успішними на одному лише аграрному секторі неможливо. Потрібна комплексна програма запуску економіки. Це має бути об’єднуючою ідеєю.