» Без категорії » Як Україні слід показати себе інвестору

Як Україні слід показати себе інвестору

Директор програми Економіка Анатолій Амелін для “Новое время

Україна є однією з найпривабливіших країн для вивчення потенційними інвесторами. І це не порожні слова.

Опитування, проведене авторитетним дослідницьким підрозділом Institutional Investor, показало, що 32% інвесторів розглядають Україну, як першу країну для поїздки з метою вивчення потенційних угод. Ці дослідження націлені на інформування портфельних і національних інвесторів про можливості, які є на ринку інвестування.

І Україна потрапила в список топ-країн, які хочуть вивчити інвестори. Це не означає, що зараз буквально всі будуть готові інвестувати в неї. Це означає, що інвестори готові приїхати сюди, подивитися і зробити свої оцінки щодо перспектив інвестицій в Україну.

Чому Україна є пріоритетною країною для вивчення інвесторами, є кілька причин. По-перше, Україна дуже сильно втратила в економіці за останні 8-10 років. Тому ми маємо найбільший потенціал за тими позиціями, які були втрачені.

По-друге, всі активи в Україні сьогодні коштують дуже дешево. Тобто купувати активи тут дешевше, ніж в сусідніх юрисдикціях. Однак низька вартість активів, це й похідна від високих ризиків, зокрема, судових і правових. Так, у нас йде судова реформа, але вона не завершена. І, в процесі цієї реформи, до нас приїдуть, умовно, купці, і будуть до нас придивлятися, як придивляються й до інших юрисдикцій. Тому важливо, щоб це роуд-шоу, яке буде проходити всередині України для цих інвесторів, пройшло для них цікаво і дозволило зробити висновки і скорегувати інвестиційну стратегію, наприклад, на наступний рік, де б вони передбачили можливість інвестування в Україну, як в придбання існуючих активів, так і в створення нових бізнесів.

Якщо мова йде про портфельних інвесторів, то вони, як правило, не входять до контрольного пакету акцій. Вони зацікавлені в придбанні невеликих пакетів акцій, які котируються на біржах. Тут нас чекає невдача. Тому що ліквідних цікавих активів, які торгуються на біржі, у нас немає.

Фонди, які будуть приїжджати до нас, вони, швидше за все, будуть входити безпосередньо в капітал існуючих бізнесів, хтось з пакетом близько 25%. У деяких випадках, мова може йти і про придбання контрольних пакетів акцій компаній, які мають високий потенціал до зростання.

Сектори, які можуть бути цікаві для інвесторів, поки що традиційні і тут не очікується якихось проривів: перше – це сільське господарство, друге – це енергетичний сектор, третє – інфраструктура.

Україна – країна, залежна від імпорту енергоресурсів, причому ці ж ресурси у нас є. В рамках Ukrainian Istitute for the Future (UIF) ми проводили дослідження, яке показало, що за 5 років при інвестиціях до 20 мільярдів доларів Україна може стати повністю енергетично незалежною, більш того, почати експортувати енергоресурси.

У UIF ми вважаємо, що щорічно Україні необхідно залучати не менше 20 мільярдів доларів інвестицій для забезпечення сталого розвитку економіки. Ми також проаналізували проекти, які можуть в найближчі 2-3 роки залучити інвестиції сукупно на 70 мільярдів доларів. Це енергетика, сільське господарство та інфраструктура (дорожня, залізнична, портова, аеропортова).

Не можна також забувати, що до нас виявляють інтерес і компанії з Hi-Tech сектора. Ми можемо лаяти нашу науку, але я маю досвід інвестування у високотехнологічні проекти, це не IT, але це хай-тек. Це продукти, створені українськими вченими. При правильній монетизації ряд винаходів може бути проривним на глобальному ринку. Інтерес до цього виявляли американці протягом останніх 10 років, але правова система і система регулювання роботи наукових українських закладів не дозволяла зробити ці процеси ефективними.

Китайці теж готові інвестувати в Україну і переносити виробництво ближче до основних ринків збуту, якщо наша країна створить вільні митні зони. Це такий собі аналог вільних економічних зон, але там особливість буде в тому, що сировина, яка завозиться, і продукція, що експортується, не будуть проходити митне очищення, за винятком ситуацій, коли продукція буде продаватися всередині України.

У цьому випадку підприємства працюють в правовому полі України, сплачують податки, створюють робочі місця, платять зарплати, українська економіка тільки виграє, для інвестора ж спрощується процедура виробництва і продажу на інші ринки.

Якщо ми скасовуємо податок на прибуток, переходимо до податку на виведений капітал, то ще в найближчі 1-1,5 року можна говорити про зовнішні інвестиції в розмірі від одного мільярда доларів. Оскільки Україна стане комфортною гаванню зі спрощеною процедурою адміністрування і збору податків, а також з можливістю реінвестувати без втрат, що теж цікаво не тільки американському, але і європейському бізнесу. Цю інформацію я отримував від американських інвесторів.

Потенціал у нас є, перспективи є, залишається питання, як ми цим скористаємося, як правильно ми зустрінемо, супроводимо інвесторів, щоб їх не злякати, і допоможемо їм реалізувати всі ті проекти, які вони планують.

Для цього нам необхідно прискорити і ефективно закінчити судову реформу. Не йде інвестор в юрисдикцію, де не захищені права, де немає справедливого правосуддя. Для інвесторів це буде один з ключових маркерів. Крім цього, потрібно стимулювати економічне зростання. Інвестори завжди приходять туди, де є потенціал до бурхливого економічного зростання. Ми показали невелике зростання в минулому році, динаміка спостерігається і в цьому році (+ 2,4% за перше півріччя), це критично мало насправді, і інвестор це розуміє. Але це вже не мінуси, як у попередні роки, які ми мали.

Економічне зростання в Україні може бути на рівні 8, 10 і навіть 12% на рік.

У Кабміну і Нацбанку досить інструментів для того, щоб продовжувати прискорення зростання економіки, від Верховної Ради ж залежить прийняття законів, нових правил, на яких базується ефективна реалізація тих реформ, які заявлені і здійснюються.

Залишити Коментар