» Новини » Амелін і Макеєва дебатували в UIF про податок на виведений капітал (оновлено)

Амелін і Макеєва дебатували в UIF про податок на виведений капітал (оновлено)

Амелін і Макеєва дебатували в UIF про податок на виведений капітал (оновлено)

16.04.2018

В аналітичному центрі Український інститут майбутнього відбулися експертні дебати на тему доцільності впровадження податку на виведений капітал.

Учасниками дебатів виступили:

Анатолій Амелін – директор економічних програм та співзасновник Українського інституту майбутнього, інвестиційний банкір.

Олена Макеєва – PhD in economics, DipIFR, сертифікований аудитор, власник Аудиторської фірми “Аксьонова та партнери”, GENEVA Group International, 2015-2016 заступник міністра фінансів. 

Захід відбувався в Українському інституті майбутнього ввечері у п’ятницю, 13 квітня, за участі експертної спільноти економістів та постійних гостей аналітичного центру, разом близько 52 людей.

Під час дебатів Амелін наголошував на тому, що Україна виграє від впровадження  ПНВК. 

“Бізнес та економіка відчують позитивний ефект з першого кварталу впровадження ПНВК. Нововведення збільшить у компаній обсяг оборотних коштів, снизить залежність бізнеса від податкових чиновників і  пришвидшить розвиток української економіки мінімум на 2% на рік”, — повідомив Анатолій.

Олена Макеєва виступала в ролі опонента Анатолія Амеліна і доводила протилежне.

“ПНВК дає додаткову можливість не сплачувати податки тим ухильникам, які були і є, для них нічого не зміниться. […] Ця норма — дискримінаційна, оскільки розподіляє податки залежно від походження самого капіталу та інтереси іноземних інвесторів, на мій погляд, дуже порушені”, — наголосила Олена.

Модератором дискусії між Амеліним і Макеєвою виступив головний редактор видання “Новое время” Віталій Сич.

Перебіг дебатів повністю записаний на відео і опублікований без монтажу на сторінці Українського інституту майбутнього у YouTube.

За трансляцією події на сторінці у Facebook онлайн за різними даними слідкували близько 7 тисяч осіб, коментування відкрите. 

Голосування в UIF

Віртуальній аудиторії Ukrainian Institute for the Future у Facebook та  гостям у залі була надана можливість висловити власну точку зору щодо доцільності впровадження ПНВК. У результаті більшість учасників голосування висловили думку на користь впровадження ПНВК.  Опитування не є репрезентативним і було створене із метою виявлення настроїв серед аудиторії аналітичного центру Український інститут майбутнього.

Голосування аудиторії Українського інституту майбутнього щодо впровадження податку на виведений капітал (ПНВК) відбувалося в три етапи.

Перший етап — на сторінці події “Податок на виведений капітал. Україна виграє чи програє” у Facebook 12 квітня було поставлене питання “Як на вашу думку, економіка України (українці) може (-уть) виграти чи програти у разі ухвалення нової податкової реформи із 2019 року, що передбачає заміну податку на прибуток податком на виведений капітал (ПНВК)?

Станом на 16 квітня із 352 віртуальних голосів 272 обрали “виграє”, 3 “програє”, 48 “я не вірю у податкову реформу”, 38 — “не знаю”.

Станом на 16 квітня опитування у Facebook досі відрите, взяти участь може кожен.

Другий етап — голосування серед 52 гостей події в офісі Українського інституту майбутнього до дебатів. Присутнім було поставлене питання: “Ви “за” чи “проти” ПНВК?

Результати до дебатів

24 – “за” 6 – “проти”  20 – не визначилися та (або) відмовилися голосувати.

Третій етап — голосування після дебатів серед 52 гостей події в офісі Українського інституту майбутнього. Присутнім було поставлене питання: “Ви “за” чи “проти” ПНВК?” повторно.

Результати після дебатів

28 – “за” ПНВК 15 – “проти” ПНВК 2 – не обрали жодного запропонованого варіанту. 7 – відмовилися брати участь у голосуванні.


Запросити Анатолія Амеліна на інтерв’ю: +380635860215

Наступний захід в Українському інституті майбутнього: Презентація книги Кена Робінсона “Ви, Ваша дитина та школа”, перекладеної за сприяння UIF.