» Новини » Аналітичний прогноз подій на 19-25 лютого від експертів UIF

Аналітичний прогноз подій на 19-25 лютого від експертів UIF

Експерти аналітичного центру Український інститут майбутнього спрогнозували головні події тижня 19-25 лютого в політиці та правоохоронній системі.

Внутрішня політика

Прогноз від Ігаря Тишкевича

Основними темами найближчого тижня стануть теми Донбасу, Криму та Революції Гідності.

В річницю масових вбивств буде організована серія заходів для преси, в тому числі на тему розслідування кримінальних справ, пов’язаних з подіями початку 2014 року. Серед основних підтем, що домінуватимуть:

  • Розслідування масових вбивств та злочинів проти учасників протестів 2013-14 років.
  • Відповідальність представників судової системи за незаконні рішення. Люстрація суддів.
  • Анексія Криму та відповідальність посадових осіб за події лютого-березня на півострові.

Опоненти існуючої влади використовуватимуть вказані теми для ілюстрації бездіяльності держави, спроб зберегти (або відновити) систему прийняття рішень, яка існувала до 2013 року.

Силові органи зі свого боку зроблять спробу показати ефективність своєї роботи, надавши статистику «розслідування кримінальних справ Майдану» і використовуючи «процес над Януковичем» як спосіб відвертання уваги. Тим більше, що покази свідків попереднього тижня змогли виконати дану функцію, ставши потужними інформаційними приводами.

Тема Донбасу та пошуку способів врегулювання залишається ключовою. Понеділок-вівторок вона підійматиметься у зв’язку з висвітленням результатів Мюнхенської конференції. Влада зробить спробу показати «успіх» заходу, справедливо вказуючи на двосторонні консультації, які відбулися на форумі, насичений знаковими гостями український ланч. Опоненти підкреслюватимуть провальний виступ Президента країни перед пустою залою, відміну «профільної панелі» днем раніше. Впродовж тижня практично щодня підніматимуться теми країн-учасниць можливої місії щодо підтримання миру, її мандата.

У Верховну Раду, можливо, буде офіційно внесений проект Закону «про національну безпеку», що стане приводом для обговорення повноважень окремих відомств, посадовців.

Зовнішня політика

Цього тижня з’являтиметься інформація про розгляд закону про «інститут національної пам’яті» в Конституційному трибуналі Польщі, а також про можливості внесення коректив в даний нормативний акт. Поготів, що ряд опозиційних партій вже підготує відповідні правки до Закону. Найвірогідніше, вони будуть подані в Парламент до кінця лютого.

Тема угорців на Закарпатті лише підігріватиметься у зв’язку з наближенням дати загальних виборів в Угорщині. Пан Орбан, який іде на третій термін, вже заявив, що квітневе голосування покаже, чи «залишиться Угорщина країною для угорців, чи перетвориться на країну іммігрантів». Враховуючи таку риторику, тема «утискання карпатських угорців» є чудовою тезою для агітаційної кампанії всередині країни і дозволяє нав’язати Києву свій порядок на зовнішньополітичному полі.

На тлі несприятливого інформаційного фону, політичне керівництво країни, коли йтиметься про зовнішню політику, буде непропорційно багато часу приділяти питанням військової допомоги з боку США (в тому числі передачі летальної зброї).

Наступною подією, після згоди Німеччини на будівництво Північного Потоку-2, буде проголошення планів будівництва. Ця інформація вкотре приверне увагу до теми розвитку української ГТС та діяльності «Нафтогазу», зокрема, до можливої купівлі газу в Російській Федерації. Що, зі свого боку, активізує обговорення теми «торгівлі з країною-агресором».

В четвер-п’ятницю можливе винесення вироків білоруським судом громадянину України Шаройко та українським судом – громадянину Білорусі Политика. Обоє обвинувачуються у шпіонажі. Завершення судів (з дуже схожими вироками в Україні та в Білорусії) дозволить почати процедуру обміну.

Правоохоронна система

Прогноз від Дениса Монастирського

Наступного тижня очікується звіт про діяльність у 2017 році Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Це агентство запрацювало лише минулого року і фактично це буде перший звіт, який свідчитиме про ефективність роботи цього нового державного органу. Агентство поступово завойовує авторитет серед правоохоронних органів попри значні недоліки в законодавстві, які стримують нормальний розвиток АРМА.

В судах очікується продовження розгляду ряду резонансних проваджень. Зокрема:

  • Оболонський районний суд м. Києва продовжить розгляд кримінального провадження в обвинуваченні екс-президента України Віктора Януковича в державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Очікується допит в якості свідка Президента України Віктора Януковича.
  • Також 22.02 в тому ж суді буде друга спроба обрати запобіжний захід екс-народному депутату України Олександру Шепелеву, який обвинувачується у вбивстві.
  • Для цього до 22 лютого в суді створять колегію із двох суддів і трьох присяжних.

Продовжиться заочний розгляд в суді обвинувачення щодо заступника Міністра оборони РФ генерала армії Ніколая Панкова у посяганні на територіальну цілісність України, що призвело до тяжких наслідків, та у державній зраді. Отже, поступово здійснюється розгляд проваджень щодо злочинів, вчинених російськими високопосадовцями у звʼязку з агресією РФ (зокрема, військовою прокуратурою повідомлено про підозру 18 генералам і адміралам Збройних сил Росії).

Крім цього, наступного тижня буде продовжуватись підготовка до запуску конкурсів на керівні та рядові посади в Державному бюро розслідувань.