» Новини » Некрасов про банки Росії “в Чорній дірі”: це міна уповільненої дії

Некрасов про банки Росії “в Чорній дірі”: це міна уповільненої дії

Російський економіст Дмитро Некрасов на прохання “Українського інституту майбутнього” прокоментував чутки про так звану Чорну діру, до якої нібито потрапили банки Росії за оцінкою міжнародного аналітичного центру S & P Global Ratings.

– Мальовані баланси в російській банківській системі, безумовно, є однією з головних мін уповільненої дії, закладених під російську економіку. Можна по-різному оцінювати їх масштаби, але абсолютно очевидно, що масштаби значні. Я не встиг ознайомитися з самим звітом S & P. За словами, агентство оцінює максимальні можливі втрати російської банківської системи в 11 трлн. рублів. Це чверть від усієї заборгованості банкам у Росії або приблизно 12% ВВП.

Мені важко уявити, що чверть заборгованості банкам намальована. Усі попередні оцінки поганої заборгованості були в межах 4-6% ВВП. Це приблизно відповідає обсягу втрат банківської системи при останніх системних банківських кризах у розвинених країнах (де обсяг кредитів до ВВП у середньому вдвічі більше).

Проте, при розрахунках економетричної моделі для доповіді “Межі стійкості Росії” державні витрати на санування банківської системи в катастрофічному сценарії були оцінені в 4% ВВП, що приблизно відповідає 10% ВВП загальних втрат (частина витрат завжди буде перекладена на приватних осіб). Таким чином, крайні оцінки втрат в умовах для доповіді приблизно відповідали крайнім оцінками S & P, які, у свою чергу, вимагають додаткового уважного вивчення.

Якщо припустити, що оцінки S & P вірні – це, безумовно, означає дуже великі втрати для бюджету РФ, зокрема російської економіки в цілому. Однак у середньостроковій перспективі декількох років накопичені РФ золотовалютні резерви дозволять РФ упоратися навіть з кризою такого масштабу. Швидше за все, при поточних цінах на нафту та економічної ситуації різкого вибуху в банківському секторі не варто очікувати, навіть якщо рівень проблем оцінений вірно. Це міна уповільненої дії, яка спрацює при погіршенні ситуації та після вичерпання більшої частини резервів.

При поточній ситуації банківська система не завалиться. Спробую в інших цифрах. Наша катастрофічна модель передбачала зростання держборгу з 12 до 60% ВВП.

У ній 4% ВВП було закладено на санацію банківської системи. Навіть якщо припустити, що діра 12% ВВП, і ВСЮ її покриє держава, то в катастрофічній моделі борг виросте до 68% ВВП. а в реальному світі це сьогодні спокійно закриє ЦБ надрукованими грошима. Це боляче, але точно – не смертельно.

Нагадаємо, що в кінці червня коментар російського вченого, доктора економічних наук Валерія Катасонова до звіту S & P спровокував резонанс у Москві.

“Днями міжнародне рейтингове агентство S & P опублікувало доповідь про стан російського банківського сектора. Ключовий показник зазначеної доповіді – розмір “діри” банківського сектора РФ. Оцінка шокуюча – 11 трлн. рублів. Це на порядок більше тієї цифри, яка оприлюднювалася Банком Росії і яку я привів у попередній статті. Це вже не “діра”, це справжня “безодня”. Щоб був зрозумілий масштаб цієї “чорної безодні”, скажу, що загальна сума банківських кредитів нефінансового сектора на даний час складає 46,2 трлн. рублів. Сума “діри” еквівалентна 75% річних доходів бюджету РФ і майже втричі більша, ніж держава витратила на підтримку банків за останні 10 років”, – пише Катасонов у матеріалі “Росія сповзає в чорну банківську безодню” на сайті “Свободная пресса“.