» Новини » Давос приніс Україні новину про можливість отримання траншу МВФ

Давос приніс Україні новину про можливість отримання траншу МВФ

Джерело: Прямий

Можливе отримання Україною чергового, п’ятого траншу у рамках програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ) – одна із важливих новин, які приніс Давос Україні.

Про це в ефірі “Прямого” в програмі “Ситуація” з Тарасом Березовцем розповів співзасновник “Українського інституту майбутнього”, директор програми “Економіка” Анатолій Амелін.

“Це була одна з найважливіших новин, які Давос приніс Україні. Тому що виплати за зовнішніми боргами і обслуговування відсотків по кредитах, які залишаються, перевищують 6 млрд доларів. Це без зобов’язання по так званому “боргу Януковича” (Україна в 2013 році при президенті Вікторі Януковичі випустила єврооблігації на $ 3 млрд., які були викуплені РФ. Виплата за цими паперами повинна була завершитися до кінця 2015 року. Україна запропонувала Росії реструктуризувати заборгованість за цим кредитом, однак Москва відмовилася прийняти умови Києва – Прямий). Якщо рішенням суду ми повинні будемо виплатити це плюс 3 млрд доларів”, – сказав Амелін.

За його словами, джерело валютних виплат в Україні обмежено.

“МВФ дає нам кредити і на жаль ці кредити не працюють в економіці і допомагають стабілізувати курс і рефінансування тих позик, які ми гасимо. Таким чином, новини які прийшли з Давосу, що співпраця триває, є досить позитивне”, – додав експерт.