» Новини » Євросоюз припинив прикордонну співпрацю з Україною: чому це лише початок?

Євросоюз припинив прикордонну співпрацю з Україною: чому це лише початок?

Інформаційне агентство «Reuters» повідомило, що Євросоюз припинив фінансування проекту модернізації контрольно-пропускних пунктів (КПП) на кордоні з Україною. Йдеться про спільний проект між Києвом і Брюсселем від 2014 року про удосконалення роботи шести українських КПП на своїх західних кордонах біля Словаччини, Угорщини, Польщі та Румунії. На покращення роботи КПП Євросоюз виділив 29,2 млн. євро. Основним завданням проекту називали посилення інтеграції української економіки з європейською через зміни у роботі КПП і загалом митної служби.

        Як зазначили у «Reuters» із посиланням на чиновників Єврокомісії, за 3 роки жоден з шести КПП не був модернізований згідно з планом проекту. Відтак, ЄС його згорнули та припинили співпрацю на цьому напрямку.

         Цей крок був очікуваним. Протягом трьох років Україна не виконала свої зобов’язання по проекту вчасно і поплатилася згортанням співпраці з ЄС в одній з критичних для проєвропейського курсу країни галузей. І абсолютно не важливо, чому саме так сталося і хто у цьому винен. Ситуація демонструє загальну картину сьогоднішніх стосунків Києва і Брюсселя і показує, що станеться у найближчому майбутньому, якщо ця співпраця проходитиме за моделлю, описаною тут. Провал проекту ударить по іміджу України у Європі, а деякі цитати та факти, викладені журналістами «Reuters» з кореспонденції між ЄС і ДФС України, ще більше посилять недовіру Брюсселя до Києва.

         Чому це лише початок? Тому що Україна та ЄС поступово підходять до точки біфуркації у своїх відносинах. Загальна стомленість європейських чиновників від України вже давно стала домінантним трендом у двосторонніх стосунках. Все через розчарування Україною. Повільний хід реформ, проблеми з боротьбою з корупцією, відсутність ініціатив з боку Києва та криза стратегічної комунікації з боку України призвела до того, що Євросоюзу стало важче пояснювати громадянам свою політику в Україні. Ускладнилася ситуація й тим, що сама Європа переживає кардинальні політичні трансформації пов’язані з «ефектом Трампа» (піднесенням популізму), структурних кризових проблем, які назріли у ЄС і НАТО, а також через занепад традиційних партій і необхідності переорієнтувати свої цінності та глобальні завдання. Україна втратила цей тренд і не помічає того, що хвилює Європу та світ. Відповідно, одним з результатів цієї кризи відносин й стала історія з КПП на кордонах України. Вона не перша і не остання. По мірі того, як посилюється криза у ЄС і наближаються вибори до Європарламенту 2019 року, тим більше Євросоюз вимагатиме від України і переглядатиме свою політику. А Україна, якщо не знайде, що запропонувати європейцям, постане перед проблемою довіри у ЄС і НАТО, і це у часи, коли Європа потрібна Україні.