» Без категорії » Фатальна коаліція для Меркель і пропозиція Макрона щодо мігрантів: прогноз від Ілії Куси

Фатальна коаліція для Меркель і пропозиція Макрона щодо мігрантів: прогноз від Ілії Куси

Серед основних тем, які заповнять заголовки ЗМІ цього тижня, стануть події, пов’язані з виходом Британії зі складу ЄС, коаліційними переговорами у Німеччині, виборами в Італії, проміжними виборами в Угорщині та посиленням боротьби ЄС з потоками мігрантів. Цей тиждень буде доволі євроцентричним за незначними  винятками . Поза ЄС темою тижня лишатимуться бойові дії біля столиці Сирії.

Європа

         У понеділок 26 лютого варто очікувати перших новин зі спеціального з`їзду в Німеччині партії Ангели Меркель. Вона має остаточно представити новий склад майбутнього уряду, в якому домінуватимуть представники молодіжного крила та критики самої Меркель. Постане питання зміни багаторічної канцлера у разі провалу коаліційних переговорів із соціал-демократами та перевиборів.

Уже у неділю 4 березня будуть опубліковані результати голосування соціал-демократів з приводу доцільності подальших перемовин з партією Меркель про формування коаліції. Це й вирішить політичне майбутнє канцлера.

         Вибори в Італії стануть темою усього тижня 26.02 — 4.03. Лише 6 днів лишається до голосування на парламентських виборах. Передвиборча кампанія загостриться, а розрив між північчю та півднем Італії стане ще більш відчутним у передвиборчій риториці лідерів політичних сил. Можна очікувати на впевнену перемогу правих популістів і євроскептиків. Фурором стане повернення у велику політику партії скандального прем’єр-міністра країна Сільвіо Берлусконі, а також успіх партії “Рух 5 зірок”.

         Чимало часу тижні цього тижня приділятимуть темі боротьби ЄС з міграційною кризою. У центрі уваги опиняться переговори Брюсселя з країнами Африки та Близького Сходу. Зокрема, це стосуватиметься “Великої сахельської п`ятірки” (Чад, Малі, Мавританія, Буркіна-Фасо, Нігер), Лівії, Єгипту та Туреччини.

Крім того, Франція вирішуватиме долю нового міграційного закону, який представив Еммануель Макрон. Цей законопроект може кардинально змінити підхід традиційних проєвропейських сил у ЄС до питання біженців, а також дозволити цим політичним силам перемогти своїх ворогів – євроскептиків і популістів —  на їхньому ж полі, на темі мігрантів.

         У Великій Британії загостриться дискусія щодо збереження членства країни у Митному союзі ЄС. Головна опозиційна Лейбористська партія планує лобіювати відповідну поправку в договір про вихід Британії зі складу ЄС. До них приєднається частина депутатів-консерваторів, які перейшли до внутрішньої опозиції Терези Мей. Крім того, їх підтримають регіони – Північна Ірландія і Шотландія. На цьому тлі поглибиться криза у Північній Ірландії, де місцеві націоналісти робитимуть все, щоб отримати максимум гарантій від уряду  до того, як відновити роботу державних структур.

Близький Схід

Головною темою тижня за межами Європи стане Сирія. Саме тижні цього тижня урядові війська захоплять значні території у регіоні Східна Гута під Дамаском, де вже тиждень тривають бомбардування авіації. Сирійська армія захопить частину території, щоб ізолювати бойовиків «Аль-Каїди» та їхніх союзників, а згодом почне переговори про евакуацію ісламістів на північ. Нейтралізація анклаву бойовиків дасть можливість сирійській владі закріпитися всередині країни, знищити загрозу біля столиці та вивільнити велику частину військ для наступу на провінцію Ідліб і проти турецьких військ в анклаві Афрін.

         Власне операція турецької армії на півночі Сирії цього тижня не матиме такої уваги, як раніше. Турецькі війська остаточно захоплять весь свій кордон із північно-західними регіонами Сирії і уздовж анклаву Афрін, а також спробують наблизитися до столиці курдських земель –однойменного міста. Сирійські проурядові сили, які минулого тижня заїхали у регіон, вперше розпочнуть повноцінний бій із турками.

Наприкінці лютого — на початку березня курди також передадуть сирійським військам місто Таль-Ріфаат і авіабазу “Менах”. Це посилить присутність сирійського уряду в Афріні і створить плацдарм для майбутнього наступу на оплоти протурецьких сил у Сирії – міста Аазаз і Маре. Крім того, можна очікувати початку переговорів між урядом і курдами щодо передачі першому контролю над стратегічним містом Манбідж, яке Туреччина планує захопити і яке є головною базою курдів в Афріні.

         Крім Сирії, слідкувати варто за ситуацією в Йорданії. Там король Абдалла II має провести кадрові перестановки на тлі економічної кризи та антиурядових протестів, які відбувалися у королівстів протягом останніх півроку. Від складу нового уряду та заміни чиновників залежатиме подальша політична стабільність в Йорданії.

Також можна очікувати переговорів між Саудівською Аравією, Китаєм і Росією. Королівство намагається диверсифікувати свою економіку і відійти від нафтової залежності. Співпраця у різних інвестиційних проектах з КНР і Росією може стати проривом для спадкоємного принца Мухаммеда бін Сальмана, який ініціював новий розворот у політиці Ер-Ріяда.

Америка

У Сполучених штатах з`являться нові дані стосовно розслідування федеральної прокуратури щодо зв’язків команди Дональда Трампа з Росією. Зокрема, США можуть опублікувати нові документи щодо посилення санкцій проти Росії за ймовірне втручання у президентські вибори 2016 року. Роберт Мюллер, який веде розслідування, опублікує нові дані про юриста Алекса ван дер Зваана, якого затримали минулого тижня.

          

Залишити Коментар