» Новини » Шульмейстер: Гроші дорожнього фонду ризикують “відплисти” з України

Шульмейстер: Гроші дорожнього фонду ризикують “відплисти” з України

Джерело: Радіостанція Голос Столиці

Державний дорожній фонд почав роботу. В уряді сподіваються, що він надасть можливість вирішити всі проблеми з фінансуванням ремонту доріг. Міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що завдяки початку роботи фонду і додаткових джерел українська автодорожня галузь в цьому році отримає близько 47 млрд гривень.

Міністр пригадав, що з 1 січня «Укравтодор» відповідає тільки за 50 тис кілометрів автодоріг, а інші 120 тис кілометрів передаються на обласний рівень з гарантованим фінансуванням з Дорожнього фонду в обсязі 35% від його надходжень.

Як зміняться українські дороги після створення Державного дорожнього фонду, в ефірі радіостанції Голос Столиці проаналізував директор програми «Інфраструктура» Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

Що являє собою новостворена структура?

— Дорожній фонд – це стаття в бюджеті, що захищена з 1 січня, захищена від того, щоби бути використаною на інші потреби. Наповнюється вона завдяки акцизу при імпорті нафтопродуктів в Україну і призначена для фінансування утримання, ремонту та будівництва доріг. Ця стаття була і раніше. Єдине, як я вже сказав, з 1 січня цього року – вже тиждень – ця стаття стала захищеною. Тобто її не можна використовувати на інші потреби.

Тобто раніше гроші надходили від акцизу на імпортні нафтопродукти в загальний бюджет, а вже звідти виділялися кошти на дорожні потреби. А зараз є окрема стаття, де акумулюються гроші, які потім звідти йдуть тільки на дороги?

— Тільки на дороги. І в цьому, власне, була ідея закону, який пройшов в позаминулому році і який визначив, що 50% від Дорожнього фонду стали захищеними вже в цьому році. У наступному році – це 75%, і через два роки почне повністю працювати Дорожній фонд, 100% від імпорту, від акцизу буде надходити на дороги.

Ті гроші, які планується отримати в цьому році, 47 млрд гривень, їх буде достатньо для фінансування ремонту доріг, будівництва нових?

— Дивлячись, яке поставлено завдання. За один рік точно не можливо буде зробити дороги. Для того, щоб зробити дороги, потрібно значно більше грошей. Ми вважали, що це близько 2 трильйони гривень. Це щоб все зробити ідеальної якості. А ось суми, котрі зараз називаються, вже близькі до того, скільки потрібно грошей для того, щоб дороги підтримувати в нормальному стані. На жаль, цифри, які є сьогодні, їх теж недостатньо. Але біда навіть не в цьому, а біда в тому, що гроші, які сьогодні будуть перепадати на дороги, з різних джерел, навіть при тому, що їх недостатньо для того, щоб зробити якісні дороги всі в Україні в один рік, ці гроші неможливо трансформувати в якісні дороги. Проблема тут буде в кількості якісних підрядників, що зможуть ці дороги зробити за ці гроші.

Підрядників не вистачає?

— Так, у нас недостатньо компаній, котрі якісно можуть виконувати такі роботи.

Закордонні компанії в цьому випадку можна залучати?

— Не тільки можна, а й потрібно. На жаль, такі компанії теж можна перерахувати на пальцях однієї руки, закордонні компанії, котрі можуть якісно робити дороги. На жаль, ця галузь в принципі, через величезне недофінансування, дуже сильно виснажена. Дуже багато компаній збанкрутувало, і, по суті, на сьогодні практично нікому робити якісні дороги в Україні.

Як з такої ситуації виходили наші сусіди?

— У 2015 році, восени, я був у Білорусі і спілкувався з колегами, які в той час добудовували зовнішнє кільце окружної. Доречі, це було з цементобетону зроблено, навколо Мінська. І туди запрошували досить багато закордонних підрядників для участі у відкритих тендерах, там і литовці ремонтували, і поляки, і навіть китайці. Тому запрошення таких закордонних компаній – це вихід із ситуації. Але за один рік передислокувати велику кількість техніки для будівництва масштабних проектів досить складно. Тому в цьому році буде проблема з тим, що будуть гроші, а якісно їх перетворити в якісні дороги буде складно.

Коли українські водії відчують на собі роботу Дорожнього фонду?

— Ефект від будь-яких інфраструктурних проектів буде не через один рік. Відновлення доріг в Україні – це великий проект. Буде поступове покращення доріг, і це можна було вже в цьому році відчути, в 2017-му, і в 2018-му ця тенденція продовжиться. Тобто потік грошей на дороги буде відчуватися все більше і більше. Однак якість того, яким чином гроші перетворюються в дороги, залишає бажати кращого. І я недавно їхав міжнародними трасами і побачив, наскільки вони зіпсовані цим навіть початком зими. І це говорить про те, як сьогодні відбувається контроль якості доріг. А він відбувається завдяки організаціям, найчастіше, наближених до «Автодору». Необхідний незалежний контроль якості доріг, якого, на жаль, в Україні на сьогодні не так багато. Сьогодні незалежний контроль зобов’язують робити банки, що фінансують міжнародні банки, це Світовий банк, ЄБРР, вони зобов’язують незалежно контролювати якість доріг. І без приймання незалежними контролерами повна оплата за дороги не відбувається. Плюс репутація таких компаній, що будують, часто – під сумнівом, і це теж прикро.

Ті 120 тис кілометрів доріг, що передаються на обласний рівень, вони також будуть відремонтовані? Як буде відбуватися співпраця з державою і «Укравтодором» в цьому випадку?

— В ОДА за останні півроку відбувалося формування служб, це або департаменти, або комунальні підприємства, які приймають дороги до себе на баланс, 120 тис кілометрів доріг, і частина Дорожнього фонду, якщо я правильно пам’ятаю, 30-35%, буде йти якраз на обласні ці організації, які будуть займатися утриманням, підтриманням цих доріг в нормальному стані. У різних областях абсолютно точно буде різна ситуація. Це дуже сильно залежить від керівників ОДА, в чию відповідальність буде входити утримання цих доріг. Я сподіваюся, що фінансування через цей додатковий рівень – його раніше не було – дасть поштовх розвитку, в тому числі і на місцях, будівельних компаній, тому що з’являться гроші на рівні області, але гроші потрібно буде теж з розумом використовувати для перетворення їх в якісні дороги.

Хто буде контролювати роботу і розподіл коштів самого Дорожнього фонду? Уряд?

—  На жаль, так. Чому на жаль? Тому що при голосуванні бюджету, на жаль, сталася підміна доріг, які повинні в наступному році робити. Ви на початку нашої розмови згадали, що частина доріг буде фінансуватися безпосередньо з бюджету. Це магістралі, дуже важливі для країни, і, на жаль, ті пріоритети, які висунув «Автодор» в минулому році щодо ремонту. Ось щодо Миколаєва, наприклад, було дві дороги, це Миколаїв-Кропивницький, яка в жахливому стані знаходиться, і Миколаїв-Кривий Ріг, вона теж потребує ремонту негайного, туди планувалося виділити 2 млрд і 4 млрд гривень для ремонту відповідно. І, доречі, Миколаїв-Кропивницький повинна була бути зроблена в цементобетоні. Так ось, на жаль, в ніч перед голосуванням бюджету були замінені дороги, на які будуть йти гроші, і, на жаль, це було зроблено не з принципу важливості для країни, а виходячи з принципу важливості тих людей, які визначали, куди ці дороги йдуть. І ці гроші, на жаль, ось ці дороги, про які я сказав, вони зроблені не будуть. Хоча ці дороги є частинами важливих транспортних коридорів для країни. А те, що я сказав про цементобетон, це дуже серйозна тема. Справа в тому, що у вартості доріг, 56% в асфальтобетоні – це бітум, який імпортується. І, по суті, це означає, що 56% Дорожнього фонду в разі, якщо він буде використаний на асфальтні дороги, буде йти за кордон. Відповідно, 56% від тих великих цифр, які Ви називали, це буде торпедувати, по суті, торговий баланс України, приводити його до негативного результату, замість того, щоб робити з місцевих матеріалів, завантажувати нашу промисловість, і робити цементобетонні дороги, які можуть простояти на відміну від асфальтних, там, де 5-7 років, цементобетонні простоять 25 років. Приклад – Варшавська, яка стоїть досі вже десять років, і жодного квадратного метра ямкового ремонту там не зроблено.