» Без категорії » Хаос і голодні бунти. Як технології змінять світ

Хаос і голодні бунти. Як технології змінять світ

Ви вже знаєте, коли втратите свою роботу, як будете жити і чим займатися?

За якихось 15-20 років нові технології критично знизять потребу в людській праці. Називаються різні цифри, але 30%-50% працездатного населення будуть замінені роботами і штучним інтелектом.

Так, згідно з даними Оксфордського університету, протягом наступних 20 років в США кожне друге робоче місце буде автоматизовано – 47% працівників замінять машини. У Китаї – 77%.

У Австралійської групи із захисту прав молоді (FYA) попереджають, що близько 70% молодих людей в Австралії зараз задіяні саме в тих професіях, вплив автоматизації на які буде “радикальним”. Тобто, по суті, через двадцять років їхні знання та професійні навички стануть вже нікому не потрібні – ті самі функції за них будуть виконувати комп’ютери. З єдиною різницею – роботодавцю не треба буде платити машинам зарплату, а з неї – податки державі.

Приклади лише в кількох секторах:

1. Перевезення.  – Автомобілі з автопілотом замінять сотні тисяч водіїв великовантажних автомобілів ; – Таксисти і водії громадського транспорту будуть не потрібні; – Навіть морські перевезення спокійно обійдуться без такої кількості обслуговувального персоналу; – Майбутнє авіаперевезень так само визначено.

2. Послуги.  – Блокчейн, нейронні мережі, алгоритми можуть призвести до скорочення чисельності залучених в сферу послуг до 30%; – Банкіри так само будуть замінені електронними сервісами ; – Деякі IT компанії почали використовувати нейронні мережі для аналізу резюме кандидатів і ботів для розміщення вакансій; – Туристичні, страхові послуги, консьєрж сервіс, довідкові служби чудово впораються без людей ; – Юристи так само будуть потрібні лише у виняткових випадках. Закони є ніщо інше як прописаний набір процедур і алгоритмів, це відіб’ється і на судочинстві;

3. Державний сервіс.  – перехід державного сервісу на блокчейн і комп’ютеризований алгоритми дозволить не тільки уникнути людського фактора і корупції, а й підвищить якість сервісу, прискорить виконання всіх процедур.

4. Медицина.  – У медицині датчики нового покоління, алгоритми, що працюють за затвердженими протоколами, підвищать точність встановлення діагнозів, запропонують найкращий алгоритм лікування і допоможуть цілодобово контролювати стан хворого; – Превентивні процедури знизять ймовірність хвороб і допоможуть продовжити людям життя, питання лише, що за життя їх чекає; – Уже сьогодні 3D принтери вчать друкувати органи.

5. Харчування.  – Сільське господарство та виробництво продуктів харчування не стануть панацеєю. На поле вже вийшли трактори з автопілотами ; – Харчові 3D принтери багато в чому замінять працівників кухні; – Та й продукти в нинішньому вигляді будуть вже не потрібні, корпорації будуть виробляти збалансовані продукти, розраховані на добову потребу в калоріях, білках, вуглеводах, вітамінах, які з необхідними смаками будуть розфасовані в зручну тару.

6. Виробництво.  – 3D Принтинг нового покоління дозволяє робити складні металеві деталі, токарі, фрезерувальники не потрібні. Та й великі виробництва будуть замінені локальними 3D-print factories, що працюють з мінімумом людського персоналу; – Машинобудування та авіабудування будуть обладнані сучасними роботизованими лініями ; – Складське господарство так само буде роботизоване, подивіться, на що сьогодні перетворилися склади Amazon.

7. Безпека.  – Якщо уважно вивчити експозиції останніх виставок ВПК, можна побачити величезну кількість військових дронів, літунів, їздунів, плавунів, безпілотники ефективніші, ніж люди на полі бою ; – Поліція в містах буде оснащена мільйонами відеокамер з розпізнаванням осіб. Про кожного громадянина буде відомо практично все.

8. IT  – Уже сьогодні нейронні мережі пишуть коди не гірше індійських програмістів; – Штучний інтелект зможе не гірше людини проектувати і виконувати складні проекти, обробляти величезні масиви інформації; – Навіть музику і картини у ШІ виходить писати краще, ніж у більшості людей.

9. Будівництво.  – Ви вже чули про будинки і мости, побудовані 3D принтерами ? – Далі будуть автобани і промислові об’єкти.

10. Розваги.  – Одне з небагатьох місць, де можуть бути люди, але навіть сьогодні змагання роботів тіснять їх, а штучний інтелект починає писати журналістські статтірозповіді і знімати прості ролики.

Люди, в загальній масі, програють продуктивну конкуренцію новій економіці. Вони обходяться їй дорожче (зарплати, профспілки, відпустки, 8-ми годинний робочий графік), люди можуть хворіти, підводити, порушувати терміни. Роботодавець вибере надійніший засіб виробництва.

Тільки уявіть, яким стане світ, коли на вулиці опиняться сотні мільйонів, якщо не мільярди людей, які не мають засобів для існування. Як зміниться соціальна і криміногенна обстановка.

Економіка країн дасть збій, країни з системою соціального забезпечення зіткнуться з тим, що людей не буде на що утримувати.

Втративши роботу, люди будуть десоціалізовані, депресія стане найбільш поширеною проблемою людства, наркоторговці цим скористаються, отримавши поступовий контроль над останніми активами людей, створюючи у впливі конкуренцію муніципалітетам і державам.

Соціальні протести, голодні бунти, молодіжні банди вкинуть у хаос Новий Світ, економіка якого так само похитнеться, адже для кого роботи будуть виробляти продукцію, якщо платоспроможний попит скоротиться в рази?

Густонаселеній Європі, переповненій трудовими мігрантами всіх національностей, доведеться дуже непросто. На вулицях запанує хаос, згадайте паризькі заворушення з перевернутими, спаленими мігрантами автомобілі і розграбованими магазинами. Так буде практично скрізь.

Коли ситуація почне ставати критичною держави збільшать податки для роботизованих виробництв, щоб забезпечити людей “безумовним доходом”, але цей захід лише продовжить терміни агонії “нового світу”.

Приватні корпорації і кримінальні клани будуть контролювати території, порівнювані за площею з державами, боротьба за ресурси стане метою їх існування, цінність людського життя девальвує. Ресурсів забезпечити доходом мільярди людей у нової економіки просто не буде.

Світ занурюватиметься в хаос, новий порядок згасатиме.

Залишити Коментар