» Новини » Інвестиції в економіку України в 2,5 рази менші за необхідні

Інвестиції в економіку України в 2,5 рази менші за необхідні

Обсяг капітальних інвестицій в економіку України у 2017 р. склав 413 млрд. грн. або $15,5 млрд.

Джерело: Укрстат

Що це означає?

По-перше, в реальному вираженні обсяг інвестицій в 2017 р. зріс на 22% (з урахуванням інфляції).

По-друге, це майже плюс $3 млрд. у порівнянні з 2016 р.

По-третє, це складає 14% ВВП України.

Загалом динаміка досить позитивна. З 4-х компонентів ВВП – приватне споживання, держвидатки, чистий експорт та інвестиції, саме інвестиції виступають драйвером зростання української економіки.

Сприятлива зовнішня кон’юнктура для українських експортерів, ділові очікування бізнесу і непогані фінансові результати стимулюють компанії інвестувати в розвиток. І, безумовно, це позитивний сигнал для економіки, бізнесу та громадян.

Але чи достатньо цього обсягу інвестицій?

За оцінками експертів Українського інституту майбутнього, Україна повинна в рік залучати $15-20 млрд. тільки зовнішніх інвестицій. Такий обсяг дозволить забезпечити стійке зростання економіки і реальних доходів населення, та при цьому виплатити зовнішні борги без реструктуризації і нових позик (МВФ та ін.). Для довідки, в 2017 р. Україна залучила лише $2,3 млрд., з них в реальний сектор пішло менше третини.

Ще необхідно близько $20 млрд. внутрішніх інвестицій. Тобто загалом $35-40 млрд. внутрішніх і зовнішніх інвестицій в рік.

Такий щорічний обсяг інвестицій, за оцінками UIF, дозволить Україні за 4-5 років вийти на докризовий рівень ВВП – $190-200 млрд.

Інвестиції мають найбільший мультиплікаційний ефект, тобто, 1 гривня, інвестована в економіку, через рік-два призводить до зростання національного доходу на набагато більшу суму. Наприклад, досвід азіатських країн показав, що $1, інвестований в інфраструктурні проекти, давав близько $2-3 приросту ВВП.

Пригадуємо, що у 2018 р. експерти UIF очікують зростання капітальних інвестицій до $16-17 млрд., а валового накопичення основного капіталу – $18 млрд. (базовий сценарій).