» Без категорії » Кабмін та НБУ: конфлікт чи співробітництво?

Кабмін та НБУ: конфлікт чи співробітництво?

Між Кабміном та НБУ виник конфлікт через чергове підвищення облікової ставки. НБУ допускає, що буде і надалі підвищувати облікову ставку. Про це йдеться у підсумках засідання членів комітету з монетарної політики НБУ щодо рівня облікової ставки, які 6 лютого опублікував Нацбанк.

«Більшість членів комітету з монетарної політики прийшли до думки, що існує ймовірність подальшого підвищення облікової ставки в найближчій перспективі при відсутності істотних ознак зниження інфляційного тиску», – йдеться в протоколі останнього засідання.

Експерт з економічного аналізу та транспортної інфраструктури Пилипчук Ярослав прокоментував цю новину.

Можливе підвищення облікової ставки більше 16% – це реакція НБУ на високі інфляційні очікування населення та бізнесу. У 2018 році основними проінфляційними факторами є:

збільшення соціальних видатків. За оцінкою UIF, збільшення мінімальної заробітної плати до 4100 грн, може підвищити у 2018 році інфляцію на 2-3 п.п., від прогнозованого рівня НБУ у розмірі 8,9%. В Україні низька продуктивність праці, тому не має економічної можливості для збільшення соціальних видатків та заробітних плат.  У порівнянні продуктивність праці українського робітника у 3 рази нижча ніж в Росії.

подальше зростання ціни на сирі продукти харчування. Скорочення пропозиції окремих видів продовольчих товарів, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування  насамперед, м’ясні та молочні, було основною причиного того, що у 2017 році інфляція відхилилася від цільового орієнтиру (+ 2,8 п.п.).  

можливе зростанням світових цін на нафту. Унаслідок цього подорожчання палива на внутрішньому ринку, збільшення ціни на газ, централізоване опалення та гарячу воду для населення. Згідно з прогнозом МВФ,  середньорічні ціни на нафту «Brent»  у 2018 році можуть підвищитися на 11,7%.

згідно з інфляційним звітом НБУ за січень 2018 року, посилення обмінного курсу євро та валют країн Центрально-Східної Європи відносно долара США. Як наслідок – підвищення ціни  імпортованих європейських товарів.

Наміри збільшення облікової ставки   –  це підтвердження того, що для НБУ стабільність грошової одиниці України є першочерговим завданням. Відповідно до Конституції України та 6 статті Закону України «Про Національний банк України». Внаслідок цього значно обмежуються монетарні інструменти стимулювання економіки.

Чи є цей крок ефективним з огляду макроекономічної доцільності?

В Україні жорсткіша монетарна політика може частково вплинути на зменшення інфляційного тиску, оскільки не всі причини інфляції є монетарними.

За оцінкою UIF,  для боротьби з інфляцією ефективніше:

  • стимулювати ріст заробітної плати  через зростання економіки за рахунок підвищення продуктивності праці у секторах з високою доданою вартістю. Одним із рішенням є створення спеціальних економічних зон. Це стане драйвером для залучення інвестицій та реалізації експортного потенціалу. Успішна реалізація потенціалу СЕЗ  може призвести до додаткового 10% щорічного збільшення ВВП, створення 319 тисяч нових робочих місць;
  • проведення політики імпортозаміщення, що стимулюватиме розвиток малого та середнього бізнесу в Україні;
  • проведення реструктуризації боргів у 2018-2019 рр.

Тому рішення НБУ про можливе підвищення процентної ставки – це вимушений крок, оскільки забезпечення економічного зростання не є першочерговим завданням Центрального Банку, що не є правильним.

Необхідна ефективна комунікація між Кабміном та НБУ.  Кабмін не повинен проголошувати рішення, які можуть призвести до інфляції. Уряду необхідно сфокусуватися на проведенні структурних реформ, які зменшать інфляційний тиск. НБУ не повинен обмежувати економічне зростання країни. Для цього необхідно  розширити монетарні інструменти регулювання через розвиток фінансового ринку України, ринку ОВДП. У майбутньому переглянути стратегічні цілі діяльності НБУ.

Також в Україні є проблема оцінки рівня інфляції, яка є застарілою. Щоб визначити цінові зміни потрібно порівняти ціни базового року з цінами наступних (і попередніх) років. З часом, значно змінюються не тільки ціни, а й товари та послуги. Тому є проблема оцінювання тих речей, яких не було. Індекс інфляції в Україні не може бути абсолютно точним показником наскільки подорожчали товари, тому необхідно переглянути методику оцінки інфляції.

Таким чином, підвищення процентної ставки не є ефективним кроком зменшення інфляції. Це є стандартною процедурою в рамках якої діє НБУ, оскільки регулятор має обмежену кількість монетарних інструментів, у тому  числі зпричини слабкого розвитку фінансового ринку.

Тільки ефективна взаємодія між Кабміном та НБУ, єдина політика щодо забезпечення зайнятості та цінової стабільності забезпечить економічне зростання та підвищить добробут громадян.

Залишити Коментар