» Новини » Каналізація Сектору Газа у Середземному морі — тріумфальний знак для “Ісламської держави”

Каналізація Сектору Газа у Середземному морі — тріумфальний знак для “Ісламської держави”

Палестинська влада у місті Газа вирішила спрямувати потік стічних вод каналізації безпосередньо у Середземне море. Усі пляжі закриті.

Причиною цього кроку стала гостра нестача пального, без якого станції очистки води не можуть працювати. Про те, що стічні води неочищеними будуть скидати у море повідомив голова муніципалітету сектору Газа Нізар Хіджазі.Окрім цього, влада міста оголосила про запровадження надзвичайного стану на 50 днів через катастрофічну ситуацію з нестачею енергоносіїв.

Результат блокади

Знеструмлення системи очистки води в Газі – це  інцидент на користь терористів «Ісламської держави». Нещодавні події у Газі стали трагічним наслідком багатосерійної драми під назвою “Блокада Гази”, яка триває вже 9 років.

         Палестинське місто Газа вже багато років перебуває у блокаді з боку Ізраїлю. Вона розпочалася у 2009 році. Тель-Авів закрив кордон із сектором Газа та заборонив будь-які вантажні перевезення і постачання електроенергії, води, будівельних матеріалів і продовольства. Крім того, була запроваджена й морська блокада. Однією з галузей, яка найбільше постраждала від цього, була інфраструктура. Річ у тім, що водні ресурси у Палестині – це одна з ключових перешкод, яка заважає мирному врегулюванню арабо-ізраїльського конфлікту. А поставки води до сектору Газа у повній залежності від волі Ізраїлю. Після конфлікту між сектором Газа та Ізраїлем у 2008-2009 роках, ізраїльська авіація завдала значної шкоди інфраструктурі Гази. Чимало станцій очистки води були зруйновані або пошкоджені. Але найбільшу шкоду завдала блокада з боку ізраїльтян. Вже у 2009 році, за повідомленнями з ООН, близько 60% мешканців Гази не мали постійного доступу до питної води. Через перебої з поставками електроенергії та пального, у Газі дуже швидко перестали працювати електростанції. Остання припинила роботу та закрилася минулого тижня. Станом на лютий 2018, містяни отримують світло лише на пару годин в день. Місцева влада, яка складається з членів ісламістського руху «ХАМАС», мало що робить у цій ситуації, а після того, як Катар урізав їм фінансування у результаті блокади з боку Саудівської Аравії навесні 2017 року, вони втратили значну частину фінансових ресурсів. До того ж, у секторі Газа високий рівень корупції серед цих чиновників.

“Бонуси” для терористів

         Але важливим у цій історії є те, що найбільше «бонусів» від цієї ситуації з водою отримають найрадикальніші сили регіону – місцеве підпілля терористів «Ісламської держави». Загострення водної кризи, посилення блокади з боку Ізраїлю, падіння рейтингів руху «ХАМАС», який останнім часом обирають лише через відсутність альтернатив і за те, що вони вже зробили для мешканців міста – все це виводить на арену «Ісламську державу» з її простою, чіткою повісткою есхатологічно-войовничого змісту.

Місцеве відділення терористів «Ісламської держави» з`явилося у секторі Газа лише півроку тому. Для терористів з їхньою екстремістською ідеологією, наповненою численними релігійно-політичними міфами та меседжами у стилі «справедливість для всіх», а також анти-ізраїльською риторикою, найсприятливішим ґрунтом для поширення свого впливу є хаос, криза, недовіра до владних інститутів і їхня загальна слабкість. Все це присутнє сьогодні у секторі Газа.

         У січні цього року бійці руху «ХАМАС» провели кілька рейдів у житлових кварталах Гази та затримали двох членів терористів «Ісламської держави». Вони виявили, що чимало бойовиків проникли до Гази з території Синайського півострова в Єгипті. Протягом останніх півроку бойовики «ІД» серйозно взялися за ідеологічно-пропагандистську роботу в Газі та підривну діяльність проти руху «ХАМАС». У грудні 2017 року ісламісти звинуватили терористів «ІД» у тому, що ті запустили ракети убік Ізраїлю, щоб спровокувати Тель-Авів на удари у відповідь. Цим вони хочуть погіршити гуманітарну ситуацію у Газі та підірвати репутацію «ХАМАС». Єдиний коридор, який пов’язує Газу з зовнішнім світом – це прикордонний з Єгиптом перехід «Рафах», який Каїр відкриває лише на кілька днів, щоб стримувати потік біженців з Палестини. Саме у такий спосіб терористи «ІД» із числа мешканців Синайського півострова потрапляють всередину Гази. А посилити контроль на переході палестинці не можуть, оскільки в умовах блокади  це єдиний їхній шлях для отримання продовольства.

Наслідки катастрофи

         Припинення роботи станцій очистки стічних вод і їхнє спрямування у море – це не лише екологічна загроза, але й привід для терористів «Ісламської держави» паразитувати на цій темі, набиваючи собі рейтинг. Згідно з звітами сил безпеки руху «ХАМАС», їх уже зараз непокоїть швидке поширення впливу ідеології «ІД» серед містян. А зараз, коли нестача води сягає епопею, вони зможуть ще більше посилити свої позиції. Для сектору Гази починають вимальовуватися кілька сценаріїв подальшого розвитку подій.

         Перший – терористи «ІД» набирають все більше популярності та захоплюють владу в секторі Газа. Це стане загрозою для Ізраїлю і Єгипту. Почнеться тривала антитерористична кампанія, яка остаточно зруйнує рештки інфраструктури міста і породить цілу хвилю палестинських біженців.

         Другий – терористи «ІД» набирають вагу, але рух «ХАМАС» піде не неофіційний «договорняк» із ними. Ймовірно, ісламісти можуть віддати бойовикам частину функцій, пов’язану з охороною громадського порядку. В обмін на це, терористи «ІД» погодяться не втягувати палестинців з «ХАМАС» у свої партизанські війни з Єгиптом на Синайському півострові та проти Ізраїлю. Рух «ХАМАС» зараз веде активні переговори з Каїром щодо спільного контролю кордону та створення «буферної зони», яка допоможе Єгипту в його антитерористичній кампанії на Синаї. Терористи «ІД» розглядають ці переговори як пряму загрозу їхньому існуванню на півострові.

         Третій варіант – почнеться затяжна внутрішня війна між рухом «ХАМАС» і терористами «ІД». Вона погіршить гуманітарну ситуацію у секторі Газа та поставить Ізраїль і Єгипет перед проблемою нової хвилі біженців, зростанням рівня екстремізму, гуманітарною катастрофою.

         Четвертий варіант – рух «ХАМАС» за підтримки Єгипту спробує домовитися про отримання фінансової допомоги через спеціальний орган, який з 1995 року моніторить ситуацію з водою – Спільну комісію з питань води. Раніше про можливість виділення коштів вже заявляли Франція, Німеччина, Швеція і Світовий банк. Звісно, тут багато що залежатиме від ефективності використання ресурсів місцевою владою, рівнем контролю міжнародних організацій за виконанням роботи та діяльності терористів «ІД», які спробують саботувати проект, наприклад спровокувавши чергові обстріли на кордоні з Ізраїлем.