» Новини » Місцеві вибори в Угорщині: що означає поразка партії Віктора Орбана?

Місцеві вибори в Угорщині: що означає поразка партії Віктора Орбана?

Партія чинного прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана несподівано зазнала поразки на місцевих виборах у місті Хьодмезьовашархеє на півдні країни. Ця подія шокувала суспільство, оскільки це місто є традиційним оплотом електорату партії «Фідес», яку очолює Орбан. Саме його партія керує містом протягом останніх 20 років. Сьогодні кандидат від «Фідес» вперше поступився на виборах незалежному кандидату – Петеру Маркі-Заю, якого підтримала ціла низка опозиційних політичних сил, включаючи право-радикальну партію «Йоббік». Перемога Маркі-Зая над кандидатом від влади Золтаном Хедегюшом із різницею в майже 16% засвідчила, що розпорошена опозиція, якщо об`єднає зусилля, може становити серйозну загрозу для Віктора Орбана та його політичної сили. А те, що звикла для усіх анти-іммігрантська та євроскептична риторика партії прем’єра не спрацювала на виборах у містечку, яке розташоване лише за 35 км від кордону з Сербією, де три роки тому поліція билася з мігрантами, засвідчила, що популізм Орбана та відчуття страху, на якому він вибудовував свою внутрішню легітимність протягом останніх років, не є вічними та починають набридати людям.

Вибори мера цього невеликого міста відтепер стануть моделлю для опозиційних сил у їхній подальшій боротьбі на парламентських виборах, які мають пройти 8 квітня цього року. Модель ця полягає в об’єднанні опозиційних сил навколо внутрішніх, важливих для усіх, тем – корупції і тиску з боку владних структур. Саме така риторика дозволила нівелювати анти-іммігрантські заклики провладного кандидата на місцевих виборах, на яких той намагався «виїхати». Не виключено, що опозиційні політичні сили можуть об`єднатися у єдину коаліцію на час виборів. Утім, лишаються й перешкоди. Зокрема, це стосується розпорошеності і слабкості опозиції порівняно з ресурсами правлячої партії, а також у розбіжностях, які існують між різними опозиційними політичними силами.

Зараз їх об’єднує тема боротьби з корупцією, на якій вони ведуть свою кампанію. До того ж, сама угорська влада своїми скандалами  та конфліктами з сусідами та ЄС надає сприятливий грунт для подальшої критики на свою адресу. Критичним для Віктора Орбана стали конфлікт з Люксембургом, коли міністр закордонних справ Угорщини назвав свого колегу з маленької країни «ідіотом», коли той розкритикував міграційну політику Будапешта. Не менший вплив на зміну громадської думки вплинуло й протистояння з Брюсселем у союзі з не-менш «токсичною» Польщею. Постійні конфлікти з європейськими чиновниками призвели до ізоляції Угорщини та поставили під сумнів подальше членство країни у складі Євросоюзу. А це вже зовсім інша історія, і далеко не всі угорці хочуть пожертвувати цими преференціями на користь особистих амбіцій та інтересів Віктора Орбана та його команди. Крім того, опозиція часто наголошувала на репутаційних втратах Угорщини в результаті політики Будапешта.

Для самого Віктора Орбана поразка на місцевих виборах має стати уроком, від якості засвоєння якого залежить, наскільки успішними будуть парламентські вибори у квітні. Партія «Фідес» має змінити риторику та переключитися на внутрішні проблеми. Зараз критика опозиції на адресу корумпованих членів партії та урядовців лишається практично без відповіді, адже правляча еліта зосереджена на питанні мігрантів і лякає населення «ісламізацією Європи». Відповідно, з`являється вакуум інформації, який заповнюють опозиційні політики, які продовжують розганяти теми корупції у вищих ешелонах влади, як, наприклад, корупційний скандал навколо племінника прем’єр-міністра, який спалахнув минулого місяця. Не виключено, що партія «Фідес» перегляне свою стратегію і припинить радикальну анти-іммігрантську та анти-європейську риторику, або принаймні пом`якшить її. Зараз партія угорського прем’єра все ще тримається на першому місці за популярністю та має гарні шанси перемогти на виборах. Але, як відомо, кілька «чорних лебедів» і недолуга комунікація можуть розвалити такий «картковий будинок».