» Новини » Навіщо Лукашенко так часто їздить з офіційними візитами в Україну?

Навіщо Лукашенко так часто їздить з офіційними візитами в Україну?

Джерело: euroradio.fm

У четвер, 20 липня, керівник Білорусі в черговий раз відвідає з офіційним візитом Україну. З 2014 року, коли почався збройний конфлікт на Донбасі, це вже п’ятий візит Олександра Лукашенка до цієї країни. Менше, ніж візитів до Росії, але набагато більше, ніж до будь-якої іншої нашої країни-сусідки.

З офіційного повідомлення на сайті білоруського керівника випливає, що в Києві пройдуть переговори лідерів двох країн – як у форматі “один на один”, так і в розширеному складі.

“Керівники держав обговорять розвиток політичного, торговельно-економічного та гуманітарного співробітництва між Білоруссю й Україною”, – сухо пояснює мету візиту офіційний реліз.

Звичайно, політики та дипломати інакше говорити не вміють. Але навіщо Лукашенко так часто буває в Україні, що нас там насправді його так цікавить?

Ігор Тишкевич, аналітик “Інституту майбутнього”, Україна:

– Лукашенку потрібно майбутнє: майбутні ринки, гроші, прибуток і спільний бізнес. Ну, і йому потрібен “адвокат” у контактах з Євросоюзом і США. І тому не дивно, що Олександр Лукашенко так часто буває в Києві. Якщо в 2012-2013 роках білоруський експорт в Україну досягав 5 мільярдів доларів, то в наступні два роки він скоротився до 2,5-2,8 мільярдів доларів. Але ринок України для Білорусі важливий тим, що він прибутковий: сальдо взаємної торгівлі товарами й послугами ніколи не опускається нижче за 1,5 мільярда доларів на користь Білорусі. А це гроші й зараз, і в майбутньому.

Повністю розмову з Ігорем Тишкевич можна послухати:

https://soundcloud.com/euroradiofm/tyshkevch-lukas…