» Новини » Нема підстав для оптимізму до виборів 2019 року

Нема підстав для оптимізму до виборів 2019 року

Джерело: Gazeta.ua

Українці є одними з найбідніших у Європі. Показник внутрішнього валового продукту на душу населення за 2016-й становив $2,1 тис. У Польщі – $12,3 тис., у Білорусі – $4,9 тис. Україна не має грошей, щоб вкладати у прибуткове виробництво. А доки не зможемо наростити реальний капітал і зробити продукцію конкурентоспроможною, ситуація не покращиться.

Про це в інтерв’ю журналу “Країна” розповів економіст Андріан Прокіп.

“Нам ще довго йти до рівня середини 2000-х, коли українці почувалися впевненими у завтрашньому дні. Тоді світова кон’юнктура була сприятливою для нашої сировиннозалежної економіки. Зараз обставини інші. Втратили чимало виробництв. Але чуємо популістичні гасла і маємо безпідставне підняття мінімальної зарплатні. Нема підстав для оптимізму на наступні два роки. Тобто, до виборів 2019-го”, – каже він.

На думку експерта, причини бідності перейшли нам у спадок від Радянського Союзу.

“Це сподівання громадян, що влада вирішить їхні проблеми. Із другого боку, політична еліта продовжує діяти за правилом “для друзів – усе, для решти – закон”, – додає Андріан Прокіп.

Каже, є сценарії, за якими за п’ять років можемо відновити втрачені позиції.

“Для цього треба змінити економічну політику, систему оподаткування, зменшити тиск на бізнес. Система має діяти прозоро й стати прогнозованою”, – переконаний Прокіп.