» Новини » Новий шовковий шлях Китаю повинен бути зручним для України

Новий шовковий шлях Китаю повинен бути зручним для України

Китайська народна республіка погодила нові залізничні маршрути через територію України.
Сам факт того, що Україна бере участь в перевезеннях вантажів між Європою та Китаєм — дуже важливе досягнення. Однак формулювання “Китай погодив нові маршрути” є не зовсім коректним. Для Китаю важливе отримання товару, а як це відбувається, на мою думку, китайців не дуже цікавить — головне, щоб ефективно, швидко та дешево.

Думаю, рішення Китаю мотивовано необхідністю перевірки можливості перевезення вантажів в країні, де йде війна. У Європі та Азії існує думка, що перевезення вантажів через Україну неможливе, поки є конфлікт на Донбасі.

Україні в цій ситуації дуже важливо захистити свої інтереси, свій транзитний потенціал і пробити шлях до Китаю за прийнятним для себе напрямком.

Тому Україна повинна брати ініціативу в свої руки, завантажувати той напрямок, який сьогодні існує, а саме через два пороми Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан з виходом через західний кордон України відповідно на Угорщину-Словаччину та Польщу.
Нагадаю, що на сьогодні ситуація щодо перевезень з України до Китаю не краща: 3 рази на тиждень залізничний пором йде в бік Китаю із завантаженням 70%, а у зворотний — лише з 30%.

Оптимізувати транзитний потенціал України можливо зробивши наступні кроки:

1) спростити процедури в портах;

2) переглянути тарифи на перевалку;

3) інвестувати в перевалку для того, щоб швидкість перевантаження відповідала міжнародним стандартам;

4) спростити митні процедури;

5) поновити залізничну інфраструктуру, яка зараз має потребу у терміновому ремонті, інвестиціях.

Важливим кроком було б також ухвалення закону “Про залізничний транспорт” з відповідною демонополізацією магістральних локомотивів.