» Новини » Пакистан направив елітні війська до Саудівської Аравії: чому це поганий сигнал для інвесторів?

Пакистан направив елітні війська до Саудівської Аравії: чому це поганий сигнал для інвесторів?

Спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Сальман домовився з Пакистаном про розгортання на території саудівської столиці загонів спецпризначення. Ці пакистанські підрозділи вже охрестили «преторіанською гвардією» по аналогії з охоронцями імператорів стародавнього Риму. До вже існуючих 800 пакистанських військових радників додадуть ще певну кількість бійців елітних сил, хоча точні цифри ані пакистанські, ані саудівські джерела не публікують. Рішення спрямувати військових до Ер-Ріяда ухвалили після цілої серії візитів начальника Генштабу ЗС Пакистану генерала Камара Джаведа Баджви до Саудівської Аравії. Що ж означає цей поворот?

По-перше, це відродження давньої традиції, коли у Саудівській Аравії стояв цілий гарнізон пакистанських військ і саудівських солдатів, тренованих пакистанцями, який захищав саудівську королівську родину. Ще у 1982 році король Саудівської Аравії Фагд бін Абдель-Азіз Ас-Сауд попросив тодішнього президента Пакистану генерала Зія Уль-Хака направити елітні війська до Ер-Ріяда. Вони прибули до саудівської столиці і розташовувалися біля містечка Табук на північному заході країни. На основі цих пакистанців сформували 12-у незалежну механізовану дивізію, основне завдання якої полягало у захисті короля та його родини від зовнішніх і внутрішніх ворогів. Згодом Пакистан забрав військових після смерті короля та погіршення відносин з саудитами. Зараз Ер-Ріяд знову повертає боєздатних пакистанців.

По-друге, це свідчить про посилення зв’язків між Саудівською Аравією і Пакистаном. Відносини між двома країнами завжди були сильними, враховуючи що обидві держави населені переважно мусульманами-сунітами. Спільна релігійна ідентичність зближувала їх, а участь у спільних проектах під егідою США закріпила їхній альянс. Але по мірі того, як Пакистан розвивав стосунки з Іраном і Китаєм, його пріоритети трохи змінилися. У 2015 році офіційний Ісламабад відмовився брати участь у війні в Ємені на боці Саудівської Аравії. Парламент Пакистану тоді проголосував проти участі в арабській коаліції, а прем’єр-міністр Наваз Шаріф заявив, що не хоче опинитися у центрі сунітсько-шиїтського протистояння. У Пакистані значна кількість шиїтів, тому був ризик дестабілізації ситуації. До того ж, пакистанське керівництво справедливо вважало план саудитів у Ємені «недоробленим» і ризикованим. Після цього відносини обох країн трохи похитнулися, але зараз із поверненням елітних сил до Ер-Ріяда довіра між ними може зрости.

По-третє, це погані новини для інвесторів, адже запит саудитів не іноземні війська свідчить про недовіру до власних сил безпеки. Крім того, очевидно, що раптова потреба у захисті королівської родини (а насамперед йдеться про принца Мухаммеда бін Сальмана) зумовлена непопулярними реформами, які намагається провести саудівське керівництво в особі принца. Після масштабних арештів його опонентів минулого року та наступу на консервативне духовенство, принц Мухаммед почав боятися за своє життя, а війська з Пакистану підсилюють цю тезу. Для інвесторів це поганий знак, оскільки такий крок демонструє внутрішньополітичну нестабільність у Саудівській Аравії, надто – всередині самої королівської родини. Варто зазначити, що в Саудівській Аравії вже існує Королівська гвардія – елітний підрозділ, який охороняє короля та його родину вже багато десятиліть. Але останнім часом цю структуру неформально контролював принц Мітааб бін Абдалла Ас-Сауд, якого також арештували разом з іншими у листопаді минулого року. Відтак, у чинного принца існують серйозні сумніви щодо лояльності Королівської гвардії і він віддав перевагу пакистанцям, які історично мають зв’язки з саудитами.

По-четверте, розміщення пакистанських військових може вдарити по самому Пакистану. Частина опозиції обурилася цим рішенням, адже вважає, що ці сили використають для війни у Ємені. А це порушує рішення парламенту 2015 року. Тому в Пакистані вже найближчим часом можуть пройти слухання у парламенті щодо цього рішення і розпочнеться новий шквал критики убік прем’єр-міністра.

Розгортання пакистанських елітних військ у Саудівській Аравії для захисту принца Мухаммеда бін Сальмана призведе до формування його власної кишенькової армії і ще більше посилить відчуття невизначеності щодо подальших саудівських реформ. А це ускладнить процес переговорів принца з потенційними інвесторами для його багатомільярдних амбітних проектів.