» Новини » ​Співзасновник UIF поставив питання президенту про податок на виведений капітал (фото, відео)

​Співзасновник UIF поставив питання президенту про податок на виведений капітал (фото, відео)

Директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін поставив питання про податок на виведений капітал президенту України Петру Порошенко під час бізнес-форуму “Діалог бізнесу і влади”, що відбувся 1 грудня.

“Пане президенте, у мене до вас пряме питання, і мені хотілося б отримати на нього пряму відповідь. Питання Податку на виведений капітал (ПВК) активно обговорюється протягом трьох років. Сьогодні було озвучено, що він вступить у силу з 2019 року. Але для цього у 2018 році потрібно створити усю необхідну нормативну базу.  Цей рік буде непростий, рік перед виборами. Чи можемо ми розраховувати на те, що Закон про ПВК потрапить у Раду і буде розглянуто до кінця цього року?” – запитав він.

За словами Амеліна, президент дав стверджувальну відповідь на його питання.

Одразу під час форуму Амелін також вийшов в  прямий ефір 5 каналу і стисло розповів про суть розмови бізнесменів із президентом. За його словами, у центрі обговорення були нові законодавчі акти щодо прямих інвестицій та продовження мораторію для малого та середнього бізнесу на 2018 рік.

uifuture.org публікує текст коментаря Анатолія Амеліна без змін.

– Який настрій у бізнесменів, які приїхали поспілкуватися з владою, Прем’єром і Президентом?

– Захід ще триває. Варто зазначити, що бізнес, звичайно, дуже насторожений. Всі очікують поліпшення умов ведення бізнесу, але попередні роки навчили не розслаблятися. Тому поки стримана оцінка.

Президент і прем’єр-міністр озвучили кілька важливих месиджів.

Перше і найголовніше — розуміння важливості розвитку економіки та залучення інвестицій для розвитку економіки. На цьому неодноразово зауважував як Президент, так і Прем’єр-міністр. Було сказано про зниження тиску на бізнес, про важливість ролі малого та середнього бізнесу в розвитку української економіки. Президент наголосив на важливості заміни податку на прибуток податком на виведений капітал як один з основних інструментів залучення інвестицій, збільшення оборотного капіталу компанії, зниження податків з боку фіскальних органів на бізнес, що є і буде створюватися. Таким чином акценти для наявних і нових інвесторів, які вже сьогодні присутні в Україні, буде розставлено правильно. Бізнес зустрів це оплесками.

– Що Ви скажете про 2018 рік як людина, яка аналізує майбутні процеси? У Прем’єра оптимістичне бачення, прогнозують економічне зростання, й, власне, все до того ведеться… Які Ваші оцінки з огляду на основні показники та настрої, про які Ви говорили?

– Прем’єр озвучив, що наступного року економіка має зростати не в 2-2,5% на рік, а вище 5-7%. Однак не було визначено чіткі терміни, упродовж яких економіка повинна прискорюватися. Зараз ми завершуємо підготовку прогнозу на 2018 рік. Можу сказати, що прорив у економіці, на жаль, не відбудеться. Тому що без реформ нових інвестицій не буде.

Найголовніша з них — це судова реформа, і, зокрема, її завершення. Поки в Україні не буде арбітра і довіри до правил, що будуть діяти, національний і міжнародний бізнес почуватиметься некомфортно. Тому це одна з найважливіших реформ.

Друга реформа — це введення податку на виведений капітал, для якого необхідні зміни в правовому полі та підготовка всіх кроків імплементації.

– Проаналізуємо, чому така низька кількість інвестицій в 2017 році в Україні. Прогнозуються 2 мільярди 200 мільйонів доларів. Чому інвестиції не йдуть в Україну?

– Перший і найголовніший пункт — це невпевненість у тому, що права інвесторів будуть захищені. Якщо є можливість “прийти і все вирішити” в суді, інвестор, як внутрішній, так і зовнішній, відчуває себе некомфортно. Тому судова реформа — одна з головних причин.

Друга причина в тому, що Україна має потенціал до розвитку, але попереду 2019 рік. Це рік президентських і парламентських виборів, коли політична і економічна ситуація традиційно нестабільні.

І третій пункт — це знов-таки стосується бізнесу. Україна упродовж найближчих 5 років має виплатити за зовнішніми боргами близько 40 мільярдів доларів. Якщо ми не реструктуруємо ці борги, імовірність дефолту зростає в рік виборів — у 2019 рік.