» Новини » Про що домовилися Порошенко і Трамп

Про що домовилися Порошенко і Трамп

Джерело: “Новое время

Адміністрація Дональда Трампа мало часу приділяє дипломатичному етикету, тому підготовка зустрічі з українським президентом пройшла у швидкому темпі. Більш того – коли минулого тижня стало відомо про неї, багато американських сенаторів, конгресменів і представників Держдепу нічого не знали.

Що важливо в цій зустрічі? Трамп – новачок у міжнародній політиці, проте, на думку представників провідних американських think tank, він досить швидко входить у смак влади, починає орієнтуватися в хитросплетіннях світового бекграунду. Нікого не має вводити в оману той факт, що він зустрічається в такому спонтанному режимі і зустрічі проходять з порушенням графіка – це зовсім не свідчить про хаос його зовнішньої політики. Є Держдеп, є Рада національної безпеки, які ведуть питання зовнішньої політики і тримають Трампа в курсі.

Крім того, зовнішня політика – основна сфера діяльності віце-президента Майка Пенса, який тримається в тіні, мало говорить, але працює чимало. Він доклав зусиль для організації нинішнього візиту. Саме зусиллями Пенса сьогоднішня зустріч в форматі drop-in (коротка зустріч до 10 хвилин) пройшла в повноцінному форматі переговорів в Овальному кабінеті. Це було вкрай важливо, оскільки, згідно з вашингтонським дипломатичним етикетом, якщо президент США приймає гостя в Овальному кабінеті – зустріч і переговори отримують найвищий статус. Саме так сьогодні і сталося. Хоча до останнього моменту, ніхто не міг підтвердити, в якому саме форматі відбудеться ця зустріч.

За підсумками переговорів. Чого хочуть американці, який їхній порядок денний? Американці хочуть перезавантаження відносин між Києвом і Вашингтоном. Спадщина Обами має бути забутою, перегорнута сторінка з втручанням українських політиків в американські вибори. Про ці негативні історії хочуть забути і не говорити про них. Крім того, американці хочуть бачити нове політичне лідерство. Йдеться про те, що американці не задоволені якістю української держслужби, тими людьми, які сьогодні знаходяться в уряді. Повинні з’явитися нові, професійні, які не корумповані люди, в першу чергу в урядових структурах. При цьому американці не називають якісь конкретні прізвища.

Боротьба з корупцією мало цікавить адміністрацію Трампа. Це порядок денний Держдепу, де, як і раніше, зберігається команда Обами. Тому, можна сказати, що це вже інерційний сценарій: Трампа питання боротьби з корупцією в Україні цікавлять десь у десяту чергу.

Що ж цікавить в першу чергу? Ефективна витрата американських грошей. Крім того, Трампа цікавить дотримання всіх умов. Як бізнесмен, він хоче бачити, що все, про що він домовлявся – виконується. Якщо це не виконується – ставлення американців серйозно зміниться.

Певна втома від України дійсно є, вона відчувалася. Американці кажуть, що хочуть бачити в Києві історію успіху, подібну успішному реформуванню української поліції. Тут, у Вашингтоні, дуже люблять згадувати цю історію, вона всім дуже подобається. Але тепер американці кажуть: «Давайте, показуйте наступну історію». Це повинна бути або робота антикорупційного бюро, або Генеральної прокуратури, або реалізація конституційної реформи, реформи місцевого самоврядування. Політика тут влаштована таким чином, що якщо ми не показуємо своїх успіхів, то вони будуть вважати, що ми нічого не робимо.

Про позитивні моменти зустрічі. Вдалося домовитися про розширення співпраці у військово-технічній сфері. Трамп дав відповідне доручення міністру оборони США. Конкретики не було, але оскільки тут є Муженко, начальник Генштабу, можна припустити, що Україна може отримати так звану легку летальну зброю. Таке рішення лобіюють і міністр оборони Меттіс і радник Макмастер.

В адміністрації сьогодні є досить велика група чиновників вищого рівня, яка відстоює інтереси України. Меттіс, Макмастер, Пенс – це наші головні союзники. Хто нас не підтримує? Стів Беннон – радник президента. Також є проблема з Джаредом Кушнером – зятем президента. Кушнер не те що не підтримує нас, він далекий від цього питання і не помічає Україну. Вона його не цікавить. Якщо вдасться заручитися підтримкою Кушнера – це може змінити баланс у Вашингтоні.