» Новини » Прощавай, місіє МВФ

Прощавай, місіє МВФ

Автор: Ольга Хоменко

Сьогодні місія МВФ підвела підсумки своєї роботи з 2 по 17 листопада в Україні. У ході візиту, місіонери МВФ провели ряд перевірок та консультацій, результатом яких повинно стати рішення про надання чергового траншу.

Експерти МВФ відзначили позитивні кроки у бюджетному процесі: своєчасне представлення у ВРУ, а також розгляд змін у податковому законодавстві та антикорупційних норм.

Однак, це тільки незначна частина майбутніх реформ, які повинні призвести до відновлення економічного зростання. МВФ відзначає, що подальші зміни повинні сфокусуватися на реформах державного сектору, податкової політики, а також пенсійній реформі.

На нашу думку, ключовою умовою економічного розвитку повинно стати створення сприятливого інвестиційного клімату, фінансова стабільність та боротьба з корупцією.

У той же час, болючою темою залишається непідкріплене зростання мінімальної заробітної плати. На думку експертів МВФ, уряду необхідно довести тезу про те, що зростання мінімальної зарплати призведе до збільшення продуктивності праці та економічного зростання.

За умови, якщо реформи будуть успішно реалізовані, стабілізується монетарна політика – зниження інфляції, зростання обсягів державних резервів та сприяння відновленню банківського кредитування, Україна отримає черговий транш.

Четвертий транш МВФ – це 1,3 млрд. дол. США., це зростання зовнішнього боргу. Беручи до уваги досвід минулих років, кредит, скоріш за все, піде на покриття видатків бюджету та минулорічних боргів, а не на здійснення реформ. У такому контексті, мови про потенційне економічне зростання і бути не може.

Ми вважаємо, що альтернативою кредитуванню МВФ, повинні стати прямі іноземні та внутрішні інвестиції. На відміну від кредиту у сумі 1,3 млрд. дол., інвестиції у тому ж обсязі сприятимуть відкриттю нових виробництв, створенню додаткових робочих місць, а як результат – зростання продуктивності праці та економічний розвиток.