» Новини » Референдум у Каталонії слід вважати нелегітимним — Надія Коваль (відео)

Референдум у Каталонії слід вважати нелегітимним — Надія Коваль (відео)

Експерт-міжнародник “Українського інституту майбутнього” Надія Коваль розповіла про те, чому референдум в Каталонії слід вважати нелегітимним у програмі Тараса Березовця “Ситуація” на “Прямому”.

“Як уже пояснив нам і Маргарітіс Схінас, мільйон раз повторив прем’єр Рахой, сама Конституція Іспанії 78-го року сформульована таким чином, що жодного референдуму, в результаті якого буде зміна територіальної цілісності Іспанії, бути не може в принципі”, – наголосила експерт.

За її словами, задля того, щоб референдум за незалежність Каталонії мав юридичну цінність, спочатку необхідно змінити Конституцію Іспанії. Але для цього, вважає Коваль, потрібна не тільки згода парламентарів, а і, вірогідно, загальноіспанський референдум про зміни до Конституції.

Крім того, Надія пояснила, що компромісним рішенням Каталонії може стати розширення її автономії.

“Якщо говорити про можливість компромісу, то швидше за все він буде не щодо зміни Конституції і проведення референдуму щодо незалежності Каталонії, а компроміс, швидше за все, буде шукатися щодо розширення автономного статусу Каталонії”, – зазначила експерт.

Вона також додала, що з моменту прийняття першого статуту у 1978-му році, який визначав “наповнення” Каталонської автономії, між центральним урядом і самою провінцією йде постійна боротьба за межі і обсяги цієї автономії.

Нагадаємо, в неділю, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум щодо незалежності регіону від Іспанії. Конституційний суд Іспанії оголосив плебісцит незаконним, поліція та цивільна гвардія заблокувала частину виборчих дільниць. У сутичках із правоохоронцями постраждали понад тисячу осіб.

Надія Коваль також зазначала, що насильство під час проведення референдуму надало йому легітимності в очах громади, погіршивши, при цьому, позицію прем’єр-міністра Іспанії Маріано Рахої.

Уряд Каталонії вже заявив, що за незалежність регіону проголосували понад 90% каталонців.