» Новини » Результати виборів у Німеччині повинні насторожити Україну та Польщу

Результати виборів у Німеччині повинні насторожити Україну та Польщу

Результати виборів у Німеччині для України, напевно, краще, що можна було отримати в цій ситуації, але вони позначили тенденції, які можуть зумовити серйозні проблеми у майбутньому.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише керівник політичних проектів Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

На його думку, попри позитивний для України результат виборів до бундестагу, не може не засмучувати результат радикальної партії “Альтернатива для Німеччини”.
“Зараз багато хто порівнює ці результати з виборами 1932 року, коли НСДАП різко піднеслась угору. Порівняння не зовсім коректне, тому що сьогодні в Німеччині і поготів немає такої кризи, як в Німеччині перед приходом нацистів”, — зазначає аналітик.
Романенко звертає увагу на той факт, що сьогодні “експорт (Німеччини) перевищує імпорт на пару сотень мільярдів євро, а бюджетний профіцит за підсумками півріччя склав 18 ярдів, тобто має всі шанси вийти на 36-40 мільярдів євро”. “Для порівняння весь білий ВВП України під 90 мільярдів доларів”, — нагадав експерт. “Однак, уявіть, як в Німеччині змінилися б настрої, якби вона втратила половину свого експорту, як в Україні за три роки?”, — риторично запитує Романенко.

“Тому результати виборів досить зловісні. 88 голосів у “Альтернативи” в бундестазі — це серйозно. А там ще пройшли “Ліві”, які теж із годівниці Кремля підхарчовуються. Варто лише згадати вояжі Вольфганга Герке та Андрія Хункі (депутатів “Лівих”) в ОРДЛО у 2015 році. Так що Меркель отримає близько 25% радикальної опозиції, нестійку коаліцію з ВДП і зеленими, і націленими на реванш представниками СДПН”, — підбиває підсумки Юрій Романенко.

“Результати цих виборів — серйозний дзвіночок задуматися про майбутнє Східної Європи для України та Польщі. Якщо наступними в Німеччині прийдуть до влади радикали на кшталт “Альтернативи”, то всі кошмари про переділ сфер впливу в Східній Європі між Німеччиною та Росією знову стануть реальністю”, — резюмував експерт.