» Новини » Зростання реального ВВП України в 1-му кв. 2017 року до 1-го кв. 2016 року склав 2,4%

Зростання реального ВВП України в 1-му кв. 2017 року до 1-го кв. 2016 року склав 2,4%

Джерело: Укрстат

Про що це говорить:

Динаміка позитивна. Українська економіка продовжує відновлення. Це плюс.

Зростання сповільнюється. Минулого року ми взяли непоганий старт, щоквартально темпи приросту ВВП прискорювалися. Однак транспортна блокада Донбасу й захоплення підприємств на Сході зробили свій негативний внесок. Ми втратили частину експортоорієнтованих виробництв, а також частину підприємств, які виступали ресурсною базою для компаній енергетичного сектора та ГМК. Більшість економістів переглядають прогноз на 2017 року в бік зниження.

Зростання насправді дуже умовне, з огляду на низьку базу порівняння (1-й квартал 2016 року був досить слабким). І в цілому, якщо українська економіка буде відновлюватися такими темпами – 2,4-2,5% р/р – до докризових значень 2008 року ми повернемося не раніше 2025 року.

Чим обумовлене зростання

Укрстат ще не опублікував дані по структурі ВВП за 1-й квартал. Поки можемо лише робити припущення на підставі статистики і припущень, які вже вийшли.

Найбільш імовірно, що драйвером зростання знову стали інвестиції. Про це свідчить зростання виробництва та імпорту продукції машинобудування. Тренд був заданий ще минулого року.

Приватне споживання залишається слабким. Незважаючи на зростання реальної з/п на 19%, реальне споживання домогосподарств, згідно з попередніми оцінками, продовжує скорочуватися.

За даними НБУ, експорт товарів і послуг у гривневому вираженні збільшився на 36% порівняно з 1-м кварталом 2016 р. Зростання обумовлено насамперед зростанням світових цін на продукцію ГМК (чорні метали, ЗРС). Експортні ціни на зернові трималися на рівні січня-березня 2016 року.

Імпорт в Україну зростав більш стриманими темпами (+ 28% у гривнях) Проте, чистий експорт за традицією був негативним і зробив негативний внесок у ВВП.

Річний прогноз НБУ по ВВП 2017Е – 1,9%. У Бюджеті закладено зростання в 3%. Прогноз УІБ – 2,3% -3,6%.