» Без категорії » Надбавки до зарплати чиновників – не панацея від корупції

Надбавки до зарплати чиновників – не панацея від корупції

Джерело: Голос Столиці

Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомив, що главі Укравтодору Славоміру Новаку виплачують надбавку до зарплати в розмірі 900%. І це найкращий запобіжник корупції – сказав Омелян, додавши, що міністерство пішло шляхом надбавок, оскільки не має інших необхідних механізмів протистояти корупційним ризикам на посадах керівників найбільших підприємств.

При цьому міністр інфраструктури не назвав зарплату глави Укравтодору Славоміра Новака. Хоча восени 2016 року Омелян говорив, що вона становить 10-12 тисяч гривень на місяць.

Варто відзначити, що екс-міністр транспорту Польщі очолив Укравтодор майже рік тому. Цьому передувало скандальне звільнення Новака в Польщі. У листопаді 2013 року він був змушений піти у відставку, після того як не задекларував годинник за 5,5 тисяч доларів.

Польські ЗМІ тоді писали, що Новак тісно співпрацює з бізнесменами, які заробляють на контрактах від держави. Цією справою також займалася польська прокуратура.

Чи гідний очільник Укравтодору високої зарплати, враховуючи якість українських доріг, в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував директор аналітичного центру “Український інститут майбутнього” програми “Інфраструктура” Володимир Шульмейстер.

Надбавка в 900% до зарплати – це нормальна практика для чиновника такого рівня?

– Це, дійсно, на жаль, в даних умовах єдиний варіант доплачувати офіційно до якогось прийнятного рівня. Хоча, я думаю, ці 900% ніяк не допомагають. Тобто тут проблема не в тому, що 900%, тому що 900% від абсолютного практично нуля, якщо ми говоримо про фахівця такого рівня, це все одно ніщо. 900% – це ні про що. А ось те, що у нас немає системи оплати праці держслужбовців і керівників центральних органів виконавчої влади – ось це соромно, і багато обіцянок керівників країни це змінити поки ні до чого не призвели.

Якщо оцінювати те, скільки отримує глава Укравтодору, і те, як ефективно працює це відомство, тобто з якістю наших доріг, чи можна погодитися з такою платою Славоміру Новаку? Ефективність роботи Укравтодору відчутна?

– Моя суб’єктивна думка, що зміни, пов’язані з тим, що у нас зараз ремонтуються дороги, пов’язані не з менеджерськими якостями управлінця, а пов’язані з тим, що просто пішло більше грошей, в тому числі, і на місця. Зараз значно більші бюджети утворюються у місцевих органів влади, і вони ті гроші використовують, в тому числі, на дороги. Я не вважаю, що це завоювання одного менеджера, тому що з Новаком ніхто не прийшов, команда особливо не змінилася. Тому ні, відповідаючи на ваше запитання, ні.

Що може змінити один менеджер? На що він може впливати?

– Ви знаєте, щойно певний керівник прийшов на “Укрзалізницю”, на Укравтодор, і ми чуємо, що порушені кримінальні справи, якісь починаються процеси судові над колишніми співробітниками, поточними співробітниками, що приходить нова кров в компанію, що ламаються схеми, це ми відразу швидко почуємо, що поллється бруд на керівника. Це так, це означає, що людина щось почала робити. А так Новак прийшов, я взагалі нічого не чую. Єдине, брудну білизну його показали трохи з Польщі, плюс він же виконуючий обов’язки. У нас величезна кількість керівників і в міністерствах, і в держкомпаніях, які в.о., а це люди, якими маніпулюють, які ставляться без конкурсу і на яких легко впливати, тиснути, і вони будуть робити те, що їм скажуть зверху, той, хто їх ставив, той ними й керує. Тому ситуація з Автодором, на мій погляд, як була погана, так і є. Дуже сильно допоможе децентралізація, тобто передача доріг, це відбудеться з 1 січня. 120 тисяч кілометрів доріг перейдуть на обласний рівень, і там вже зможуть дороги за місцеві гроші… плюс гроші спрямовані будуть близько 35%, по-моєму, з дорожнього фонду на ці дороги, тобто підуть на рівень області. В Автодорі залишиться 50 тисяч кілометрів доріг. Їх всього 450 в Україні. Це в основному транспортні коридори, дороги національного значення, міжнародного значення.

Прем’єр неодноразово говорив, що збільшиться фінансування на ремонт, будівництво, дорожній фонд.

– Так, дорожній фонд буде з 1 січня. Його буде недостатньо. Його буде вистачати приблизно на половину від того, що треба. Врятує ситуацію децентралізація. Зараз області, де йдуть експерименти з митницею, там збираються кошти досить непогані на дороги, і ці кошти не використовуються, плюс місцева влада теж спрямовує кошти на ремонт доріг, тобто виникає усвідомленість у місцевих органів влади про те, що це необхідно робити.

Як думаєте, яка мотивація була у Славоміра Новака прийняти запрошення очолити Укравтодор із зарплатою в 10-12 тисяч гривень після зарплати міністра у Польщі в розмірі 3 тисяч доларів? Різні надбавки і преміальні тут зіграли роль?

– Це питання я ставлю собі з моменту його призначення. Його мотивація для мене є такою великою загадкою і сюрпризом. Мені не зрозуміла мотивація. Він йшов за 12 тисяч гривень? Він йшов працювати безкоштовно в іншу країну? Важко щось придумати, що він йшов рятувати Україну, він звідси поїде, і його ніхто не згадає через три роки. Тому з мотивацією придумати щось буде складно.

Міністр інфраструктури Омелян також зазначив, що краще мати нормального фахівця, ніж злодія.

– Досвід роботи міжнародних експертів тут, у нас показав, що він невдалий, на жаль. До нас їдуть менеджери, з якими легко домовитися, і ті, хто сидять на потоках, з ними домовляються, і менеджери, які приїжджають, не борються з корупцією взагалі. Тому я вважаю цей експеримент невдалим. Потрібно шукати тут наших, і я впевнений, тут молодь, зараз вже є кілька програм освітніх, і туди потрібно втягувати молодь для того, щоб готувалися керівники міністерств, автодорів і всього іншого. Цим треба займатися. На жаль, тут короткого шляху, напевно, немає. Тут буде шлях довшим. І обов’язково, великі зарплати – це не панацея. Це необхідно, але недостатня умова. Для того, щоб побороти корупцію, потрібно, щоб правоохоронні органи не були частиною корупції. Ось це серйозне питання.

Що об’єднує і що відрізняє Войцеха Бальчуна і Славоміра Новака, крім того, що міністр інфраструктури Омелян недолюблював Бальчуна і всіляко сприяє Новаку?

– Це закулісні ігри. Я думаю, тут більше політики, ніж економіки. У мене є претензії до обох, тому що зі стратегією ні один, ні інший особливо не впорався. Особливо, який в “Укрзалізниці” – Бальчун, він, на мій погляд, слабкий хлопець. Обидва не борються з корупцією, це я заявляю абсолютно відповідально, тому що спілкуючись з людьми в регіонах і в Києві, це абсолютно відповідально – ні один, ні інший не бореться і не боровся з корупцією. Тому це особистий вибір Омеляна, хтось йому подобається, хтось ні. У мене претензії до обох.

Залишити Коментар