» Новини » Прогноз 2018: інфляція вийде з-під контролю Нацбанку

Прогноз 2018: інфляція вийде з-під контролю Нацбанку

Інфляція в жовтні становила 14,6% (до попереднього року) і 11,5% (до грудня 2016 року). Прискорення зростання цін упродовж останніх місяців почасти є сезонним, почасти — внаслідок підвищення мінімальної заробітної плати на початку року. Номінальні зарплати українців у середньому зросли на 37% (за 9 місяців), що сприяло пожвавленню попиту та насамкінець призвело до підвищення цін.

Наступного року експерти UIF очікують збереження інфляційного тиску. За реалізації базового сценарію UIF інфляція на кінець 2018 року становитиме 10-12%, що вище за цільовий показник НБУ — 7,3% (грудень 2018 до грудня 2017).

Реальне зростання цін, який відчує більшість українських споживачів, буде ще вищим. Це залежить від структури споживання кожного окремого домогосподарства, від того, наскільки їхні реальні витрати відрізняються від споживчого набору Укрстату, що використовують для розрахунку індексу споживчих цін.

Головні проінфляційні чинники в 2018 році:

  • підвищення пенсій і соціальних гарантій (мінімальна заробітна плата в 2018 році збільшиться на 16% до 3 723 грн, Прожитковий мінімум з 01.01.2018 р — до 1 700 грн);
  • очікувана помірна девальвація гривні та зростання цін на імпортовану продукцію (енергоресурси);
  • підвищення тарифів на електроенергію і газ (головна вимога МВФ для надання наступного кредитного траншу)

Політика інфляційного таргетування передбачає, що Нацбанк докладе усі зусилля для стримування зростання цін. Однак проблема полягає в тому, що інфляція в Україні має не стільки монетарний характер (збільшення пропозиції грошей, яке випереджає зростання виробництва товарів і послуг), скільки структурний (зростання тарифів, відсутність конкуренції в окремих секторах економіки, енергомісткість виробництва тощо). Тому стримати інфляційний маховик виключно монетарними інструментами буде доволі складно.

Крім того, жорсткість монетарної політики НБУ стане додатковим фактором, що стримує зростання української економіки.

Як повідомляв uifuture.org, Український інститут майбутнього (UIF) готує “Прогноз на 2018 рік” про випробування та в можливості для України та світу.

Так, у сфері освіти експерти Українського інституту майбутнього очікують в 2018 році вирішальних змін, зокрема — перехід від авторитарного стилю навчання до партнерських відносин між учнем і вчителем.