» Без категорії » Український інститут майбутнього розрахував ефект від ухвалення податку на виведений капітал в березні 2018

Український інститут майбутнього розрахував ефект від ухвалення податку на виведений капітал в березні 2018

Український інститут майбутнього розрахував ефект від ухвалення податку на виведений капітал в березні 2018

30.03.2018

Аналітичний центр “Український інститут майбутнього” 27 березня 2018 року завершив оновлення розрахунків економічного ефекту від запровадження податку на виведений капітал (ПнВК).

Завантажити документ: Розрахунок ефекту від ПнВК 2.0. Березень 2018 (pdf.)

Читайте також Співзасновник UIF запитав президента про податок на виведений капітал (фото, відео)

Важливий інвестиційний проект України

Заміна податку на прибуток (далі ПП) на податок на виведений (далі ПнВК) – одне з ключових рішень уряду, що дасть стимул для розвитку економіки за короткий проміжок часу:

        • додатковий обсяг тільки внутрішніх інвестицій в реальний сектор економіки у перші 5 років, без урахування зовнішніх, складе більше $ 20-25 млрд;

        • додатково створений номінальний ВВП за 5 років – $ 45-60 млрд;

        • додатковий приріст реального ВВП – від 0,9-1,9% в рік.

Читайте також Скасування податку на прибуток дасть $ 80 млрд. додаткового ВВП за 5 років

Поточна ситуація:

– 9% (70 млрд грн) – частка надходжень від податку на прибуток в доходах Зведеного бюджету України. Податок на прибуток сплачують лише 5-10% всіх підприємств;

– 20-25% – вартість кредитних ресурсів для українського бізнесу (в Європі 1,5%-4%);

– 250-300 млрд грн щорічно виводяться з України через офшорні юрисдикції та інші схеми оптимізації (роялті, кредити материнських структур, фінансова допомога);

– 10-15 млрд грн повертаються в Україну з виведених в офшори коштів у вигляді інвестицій;

– 33% – рівень тіньової економіки за даними МЕРТ (45% за даними МВФ);

– 140 млрд грн або 5% ВВП 2017 р. – обсяг прибутку «в тіні» (оцінки Інституту на підставі даних МЕРТ).

Власні кошти акціонерів компаній є практично єдиним джерелом фінансування розвитку. Велика частина компаній показують мінімальний рівень прибутку, але і частина цієї суми (18%) вилучається державою у вигляді податку на прибуток.

Податкова система в Україні виконує виключно фіскальну функцію. Але може і повинна виконувати стимулюючу, де будуть рости можливості для бізнесу, а значить і надходження до Бюджету.

Читайте також Податок на виведений капітал — економічний безвіз України

Заміна ПП на ПнВК – це державний інвестиційний проект, який окупиться на четвертий рік після старту реформи і в 2023 р. принесе Бюджету додатково від 50 млрд грн додаткових надходжень, які могли б бути отримані від податку на прибуток без реформи.

Після введення ПнВК у компаній не буде необхідності оптимізувати податок на прибуток, виводити прибуток в офшори, витрачати гроші на схеми і переведення в готівку.

Можливості ПнВК:

• 100-150 млрд грн в рік додаткових оборотних коштів бізнесу завдяки скасуванню податку на прибуток;

• 50-200 млрд грн – частина прибутку, що виходить «з тіні» щорічно (додатковий легальний інвестиційний ресурс для економіки);

• 600-800 млрд грн або $ 20-25 млрд тільки внутрішніх інвестицій за 5 років;

• 5-6% реального зростання економіки в рік – мультиплікаційний ефект від інвестицій в перспективі 5 років.

Читайте також Відповідь на критику Податку на виведений капітал

Звичайно, що трансформація податкової моделі призведе до зменшення надходжень до Бюджету за конкретною статтею в короткостроковому періоді. У перші два роки реформи ця сума складе 21-30 млрд грн ($ 0,7-1,0 млрд) в рік або близько 0,6-0,7% ВВП.

За таких умов доходи Бюджету в Україні щороку зростають на 130-230 млрд грн або на 20-40% в рік (2015 -2017 рр.). Витрати ростуть аналогічними темпами, на 150-220 млрд грн у рік.

Відповідно, зменшивши темпи зростання витрат, в перші два-три роки реформи Мінфін цілком може компенсувати недоотримані від скасування ПП 20-30 млрд грн, а через три-чотири роки інвестиції уряду повністю окупляться і принесуть прибуток у вигляді додаткових надходжень до Бюджету від ПДВ, податків з ФОП та ін.

uifuture.org звертає увагу читачів на те, що інформація від Українського інституту майбутнього, опублікування в документі Оцінка економічного ефекту від податку на виведений капітал (pdf), з березня 2018 року частково не є актуальною.

Залишити Коментар