» Новини » Вантажне сполучення “Україна-РФ” на Донбасі через ОРДЛО відновити неможливо

Вантажне сполучення “Україна-РФ” на Донбасі через ОРДЛО відновити неможливо

Джерело: DEUTSCHE WELLE

Росія 11 грудня змінила маршрути всіх поїздів далекого прямування: і вантажні, і пасажирські в напрямку Москва – Ростов-на-Дону і назад в обхід України. У РФ заявляють про “стратегічну значимість” події і оцінюють збитки Києва в суму понад 200 мільйонів доларів, які раніше РФ платила за залізничний проїзд через Луганську область.

Експерт Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич згоден з тим, що названі Росією збитки Києва після відкриття невеликої ділянки “Журавка – Міллерово” перебільшені і не зможуть серйозно підкосити український економічний потенціал.

“Із початком повномасштабних військових дій на частині Луганської і Донецької областей України “Укрзалізниця” вже не існує як єдине ціле, пасажирське і вантажне сполучення в колишніх обсягах відновити просто неможливо”, – заявив DW Тишкевич.

Тому він переконаний, що підраховувати втрати колишніх років нема сенсу, як і “говорити, що Україна не обійдеться без російських вантажів”. Експерт не бачить також нічого несподіваного і в тому, що Росія будує обхідну залізничну колію навколо України, тому що “це пов’язано з програмою розвитку російських портів в південному регіоні РФ”.

“Що ж стосується розриву тісної в минулому кооперації української та російської залізниць, – це відбудеться обов’язково, як і те, що ввечері буде захід сонця”, – переконаний Тишкевич. На його думку, “Укрзалізниця” повинна “займатися тим, чим вона, власне, зараз займається – проводити тендери і переговори про закупівлю нового рухомого складу і ремонтом старого”.

За офіційними даними, зношеність парку магістральних електровозів і тепловозів, електро- і дизельних поїздів, вантажних і пасажирських вагонів – понад 80 відсотків за гострої кількісної нестачі цієї залізничної техніки. А довжина магістральних шляхів з простроченим капітальним ремонтом становить 27 відсотків від загальної протяжності залізниць.

“Але якщо тендери на закупівлю та ремонти проводяться, то модернізація залізничного полотна і ліній електропередач в основному існує тільки в планах”, – говорить Ігор Тишкевич. Причина не тільки в нестачі інвестицій, а й у відсутності реформ в самій “Укрзалізниці”, які затягуються з різних причин. Зокрема, через її перепідпорядкування з відомства міністерства транспорту під контроль кабінету міністрів, а потім назад. А також “через гальмування ринкових механізмів роботи, переважання політичних причин над економічними і небажанні реагувати на звинувачення в масштабній корупції”, про що не раз писали українські ЗМІ.