» Новини » Вибори у Франції: праймеріз лівих

Вибори у Франції: праймеріз лівих

Перший тур праймеріз французьких соціалістів привернув значно менше уваги, ніж листопадові праймеріз правих і центристів. Воно й не дивно, адже на кону радше виживання і майбутній курс партії, а не реальна боротьба за посаду президента Республіки.

Однак перемога представника лівого крила партії Бенуа Амона з результатом 36,3% показала, що розкол в середовищі соціалістів глибший, ніж могло б здаватися.

Бенуа Амон відомий своїм пуристським ставленням до лівих ідей, серед його основних цілей – поступове встановлення безумовного доходу для кожного француза, подальше скорочення робочого тижня до 32 годин, посилена увага до екологічних питань, повна підтримка евтаназії та легалізації куріння конопель тощо.

Така програма навряд чи привабить виборців-центристів – наразі рейтинг Амона обмежується скромними 7% – однак дозволить йому об’єднати навколо себе ідеологічне ядро партії.

Колишній прем’єр Мануель Вальс, який з невеликим відривом посів друге місце і продовжить боротьбу в другому турі вже за тиждень, виявив, що концентрує на собі невдоволення електорату не гірше за Франсуа Олланда. Але отримавши ляпаса від невдоволеного виборця під час туру країною, він також отримав і ментального ляпаса від власної партії. Як показали праймеріз, значна її частина не підтримує його політики як прем’єр-міністра в галузі економіки (ліберальні тенденції) та безпеки (обмеження свобод), вважаючи їх відверто чужими для лівої ідеї.

Однак для кого остаточні результати праймеріз матимуть вирішальне електоральне значення, так це для колишнього міністра економіки Емманюеля Макрона, рейтинги якого останнім часом зросли до 18-20%. За сприятливих обставин він може спробувати дати бій Марін Ле Пен та Франсуа Фійону. Так, перемога Амона може дати йому голоси соціалістів центристського напрямку і посилити його шанси. Перемога ж Вальса, колишнього колеги по уряду і прихильника проліберальних економічних політик, неминуче відтягне частину голосів і знищить його шанси.

В ситуації, коли соціалісти не тішать себе надіями на перемогу і зайняті внутрішнім переструктуруванням, питання міжнародної політики не відіграють ані найменшого значення. Якщо під час правих праймеріз питання ставлення до Росії та Сирії відігравали значну роль в дебатах та слугували чіткими маркерами розрізнення між кандидатами, то чи не єдина відома зовнішньополітична позиція Бенуа Амона – підтримка створення Палестинської держави.