» Новини » Відміна ПДВ як фактор економічної диверсії?

Відміна ПДВ як фактор економічної диверсії?

Автори: Ольга Хоменко, Анатолій Амелін

Напередодні сесійного тижня та розгляду низки законопроектів, пов’язаних з бюджетом та реформами податкової політики, група депутатів висунула пропозицію про відміну податку на додану вартість.

Натомість окрім пропозиції усунути податок на додану вартість депутатською групою не було наведено компенсаційних заходів (введення податків-компенсаторів, збільшення ставок на вже існуючи податки).

У пояснювальній записці представлено критику ПДВ у контексті відшкодування та наводяться приклади країн, начебто з «нульовою» ставкою. Мова йде, зокрема, про США, де взагалі відсутній ПДВ, а на заміну введений податок з продажів та компенсатором виступає податок з прибутку – 40%.

На сьогоднішній день, податок на додану вартість – основне податкове джерело доходів державного бюджету (у проекті на 2017 рік – 51%). У порівнянні з минулими роками відносно невеликий відсоток невиконання частини доходів з ПДВ (рис. 1).

Навіть враховуючи таку динаміку надходжень ПДВ, цей податок має позитивні сторони:

-по-перше, стабільне джерело поповнення державного бюджету за рахунок складності ухилення від сплати податку;

-по-друге, механізм відшкодування ПДВ підприємствам-експортерам стимулює експорт, що сприяє зростанню ВВП;

-по-третє, рівні умови сплати податків як для виробників, так і продавців.

Однак, існують і недоліки, деякі з них:

-складний механізм нарахування та сплати податків;

-«тіньові» схеми відшкодування ПДВ;

-стримує інвестиції та розвиток високотехнологічних галузей.

У експертному середовищі розглядають компроміс – запровадження досвіду США – введення податку з роздрібних продажів, що має багато дискусійних питань. Зокрема, здатність до покриття дефіциту бюджету, стимулювання зростання економіки шляхом сприяння збільшенню експорту та інвестицій, питання щодо адміністрування та введення додаткових компенсаторів. Але це потребує глибоких досліджень та дискусії на рівні держави.

Таким чином, законопроект щодо скасування ПДВ носить популістський характер і є диверсією для руйнування економіки України. Шукайте, кому це вигідно?