» Новини » Відповідь на критику Податку на виведений капітал

Відповідь на критику Податку на виведений капітал

Відповідь на критику Податку на виведений капітал

Керівник офісу ВПП ДФС Євген Бамбізов в інтерв’ю «Українським Новинам» від 22 січня виступив з критикою податку на виведений капітал (ПнВК), називаючи основний контраргумент як потенційні втрати бюджету.

«Розрахунки, які наводять деякі експерти, про те, що втрати можуть становити близько 20-30 млрд. гривень, не зовсім правдоподібні. Якщо такі темпи зростання щодо декларування і сплати податку на прибуток будуть зберігатися, то втрати можуть скласти близько 80 млрд. гривень, а то і більше».

«Багато експертів і фахівці, які активно намагаються лобіювати впровадження податку на виведений капітал, забувають, що податку на виведений капітал доведеться замінити собою два інших податки. Не тільки податок на прибуток, але і податок на виплату доходів нерезидентам, так би мовити, податок на репатріацію. Чомусь про це ніхто не згадує. Тим часом великий бізнес платить близько 5 млрд. гривень в рік тільки податку на репатріацію».

У відповідь Інститут підготував свою позицію.

По-перше, державна система не має мотивації розвивати українську економіку, підвищувати добробут громадян.

Перед державою стоїть завдання – наповнити Бюджет і цим Бюджетом розпорядитися. Причому не завтра, а тут, сьогодні і зараз.

По-друге, давайте розглянемо цифри, озвучені паном Бамбізовим.

Ймовірно, під втратами 80 млрд. грн. керівник офісу ВПП має на увазі очікувані недонадходження за статтею «податок на прибуток». Саме така сума запланована Бюджетом на 2018 рік.

Однак фактична сума втрат Бюджету буде меншою. По-перше, з прямих надходжень від ПнВК – більше 45 млрд. грн. По-друге, від додаткового ПДВ, що буде сплачуватися з кожної додаткової операції купівлі-продажу, в тому числі завдяки виходу економіки з тіні і при придбанні обладнання – до 10 млрд. грн.

І це тільки в перший рік реформи, поки економіка ще не отримає імпульс від інвестицій.

Через два-три роки, коли подіє ефект мультиплікатора інвестицій, додаткові надходження до бюджету перекриють потенційні надходження від податку на прибуток, і того ж податку на репатріацію, про котрий згадується в інтерв’ю. Модернізація і розширення виробництва вимагають створення нових робочих місць, збільшення ФОП. Це, зі свого боку, буде стимулювати зростання надходжень до бюджету від ЄСВ і ПДФО.

Джерело: оцінка Ukrainian Institute for the Future.

Але найголовніше – ПнВК дозволить запустити економічне зростання України.

ПнВК – це класичний інвестиційний проект держави, що вимагає незначні інвестиції на початковому етапі – всього до 2% від Бюджету, які окупляться вже через 2-3 роки і в наступні роки значно збільшать надходження до бюджету, покривши всі втрати першого і другого року. Водночас тиск на бізнес не збільшиться, а навпаки знизиться. Компенсатором виступить українська економіка, котра буде рости швидше не менше ніж на 4-6% в рік.

Джерело: IMF, оцінка Ukrainian Institute for the Future Детальні розрахунки дивіться в аналітичній записці Українського Інституту Майбутнього

(http://uifuture.org/uk/post/podatok-na-vivedenij-kapital-strategia-svidkoi-peremogi_406).