» Без категорії » Володимир Шульмейстер: цього року на дороги виділять близько 35 млрд грн

Володимир Шульмейстер: цього року на дороги виділять близько 35 млрд грн

Україні для модернізації застарілої інфраструктури необхідно 35 мільярдів доларів. Про це заявив перший віце-прем’єр Степан Кубів.

Він представив розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі законопроект Про концесії. На думку Кубіва, 35 мільярдів доларів потрібно шукати серед приватних інвестицій. Їхньому припливу може сприяти згаданий законопроект.

Ситуацію з інфраструктурою й інвестиціями в Україні прокоментував Володимир Шульмейстер, директор програми Інфраструктура Українського інституту майбутнього.

— Яка інфраструктура в Україні є найбільш застарілою? Що потребує найбільшого фінансування?

— Напевно, найбільшого фінансування потребують дороги та залізниці. Загалом на всі напрями інфраструктури впродовж останніх 20 років мало звертали увагу, і вони занепадали. Внаслідок недостатнього інвестування інфраструктури утворився багатомільярдний борг у доларовому еквіваленті. Якщо говорити про дороги, то у 2017 відбулися певні зрушення з цього, і вони досить серйозні. На відміну від 2015 року, наприклад, коли з центрального бюджету на дороги виділялося близько трьох-чотирьох мільярдів гривень, цього року на дороги за всіма напрямами виділено близько 35 мільярдів гривень. Наступного року завдяки створенню Дорожнього фонду, який із 1 січня стає захищеним, звідти надійде 35 мільярдів. Також надходитиме фінансування з місцевих бюджетів. Тобто я сподіваюся, що наступного року лише на дороги буде виділено близько 50-60 мільярдів гривень. Ми також маємо проблему з залізницею. Вона амортизована, приватний парк вагонів з’явився, але він незначний. Проблема не в самій залізниці,а в Укрзалізниці. І хоч ця компанія має гроші на рахунках, вона не вміє їх ефективно використовувати. Виникають проблеми із вагонами, рухомим складом та локомотивами. Зараз проблеми на залізниці пов’язані зі збиранням врожаю, й у вересні-жовні вони загострюватимуться.

— Чому “Укрзалізниця” не може використовувати гроші, які вже є на рахунках?

— Це місменеджмент. По-перше, ситуація сама собою дивує. Тиждень тому Укрзалізниця мала запас палива на три-чотири дні, тоді як на рахунках були величезні суми грошей. Такі обставини виникли через несвоєчасне проведення тендерів, які блокуються учасниками. Антимонопольний комітет, на жаль, у цьому бере аж ніяк не позитивну участь, дозволяючи блокувати ці тендери, тому виникають такі проблеми.

— Чи дійсно іноземні інвестиції здатні змінити ситуацію?

— Для того, щоб сюди надходили інвестиції, держава має створити умови. Своєю чергою це якісна судова система, панування верховенства права. Цього, на жаль, немає в Україні, і це відлякує інвесторів. Мова йде не тільки про міжнародні фінансові інститути, а й українські, які теж є товстосумами — тримають свої гроші більшою мірою за межами України.

— Якщо говорити про основних українських інвесторів саме сьогодні, чи існують вони?

— Тут питання в тому, як інвестор ставиться до ризику. Готових до ризику (в надії добре заробити) в Україні небагато, бо для цього не створено умов. Це ж стосується будівництва вагонів, яких у нас величезний дефіцит. На мою думку, нам бракує 20-30 тисяч вагонів, і їх можна було б добудувати. Але для цього Укрзалізниця має змінити правила. Збільшення вагонної складової в тарифі допоможе підвищити зацікавленість приватніків у будівництві вагонів. Щодо локомотивів, то Закон “Про залізничний транспорт” досі не ухвалено. Такий акт дозволив би провести лібералізацію, а також зробити ліберальним ринок. Тобто запустити сюди приватників, які б теж змогли будувати локомотиви. Варто лише не заважати людям робити свою роботу, і ситуація зміниться на краще. Це стосується кожного виду інфраструктури.

— Для залучення інвесторів в країну закон Про концесії абсолютно не є визначальним?

— Нещодавно бачив інформацію про те, що Україна входить до п’ятірки країн, що потенційно цікаві для інвесторів. Водночас ми маємо дуже багато ризиків. Тому їхнє зниження, зокрема реформа судової системи, було б дуже ефективним.

— Чому на ці зміни підуть чиновники, якщо цього не зробили й досі?

— Тому що ті, хто піднімає руки в залі, мабуть, має свої інтереси, абсолютно не пов’язані з приходом сюди інвесторів. Тобто проблема, на жаль, як у риби проблема з головою. І поки цю проблему з “головою” не буде вирішено (не замінять “голову” або не зроблять на ній “операцію”), серйозних зрушень теж не буде.

— Чи є хоч якась надія?

— У нас країна з висхідним потенціалом. Що далі ми розвиваємося, то більшим стає потенціал. І цей потенціал продовжує зростати. Але коли ми зможемо його реалізувати, коли ми вирішимо проблему з дорогами, з залізницею, з річкою, яка вже теж чекає на свого інвестора та відповідні заходи — усе це питання до Президента і Верховної Ради. Уряд у нас — це похідна від перших двох.

Нагадаємо, за перше півріччя 2017 року обсяг іноземних капітальних інвестицій в Україну скоротився вдвічі та склав 2,3 мільярда гривень. Про це повідомила Держслужба статистики. Водночас заяви чиновників не збігаються з офіційними даними. Так, за словами міністра фінансів Олександра Данилюка, цього року Україна стала найпривабливішою для потенційних інвесторів серед країн Європи, Близького Сходу та Азії. Також експерти вважають, що після виділення четвертого траншу МВФ чекати на інвесторів не доводиться через внутрішні проблеми в країні.

Залишити Коментар