» Новини » Мова маніпуляцій

Мова маніпуляцій

Заява глави МЗС Угорщини з вимогою юридичних гарантії застосування Україною нового закону «Про освіту» є значною мірою маніпуляцією, що розрахована на використання представників угорської меншини на Закарпатті як електорального ресурсу для правлячої партії «Фідес». Нагадаю, що більшість представників згаданої громади  мають подвійне громадянство, а отже можуть голосувати на виборах, що відбуваються в Угорщині.

Щодо Закону «Про освіту»: по-перше, слід брати до уваги, що цей закон є рамковим, а отже передбачає ухвалення низки додаткових нормативно-правих актів. Зокрема. Відповідно до п. 7 ст. 7 особливості використання мов в окремих видах та на окремих рівнях освіти визначаються спеціальними законами.

По-друге, документ передбачає перехідні положення тривалістю три роки щодо застосування положень ст. 7, де регламентується мова освіти.

По третє, врахувавши рекомендації Венеційської комісії щодо згаданого питання МОН України сформулювало офіційну позицію про застосування мов в освітньому процесі. Передбачено, що для шкіл із румунською та угорською мовами навчання перехід на вивчення предметів українською відбуватиметься ще поступовіше, ніж передбачає теперішня версія Закону «Про освіту» а відсоток предметів, що вивчаються державною, буде меншим. Такий підхід зумовлено тим, що вивчати мову іншої мовної групи значно складніше і потребує більше навчального часу, щоб досягти належного рівня розуміння української мови для вивчення інших предметів.

Крім того, МОН погоджується з тим, що приватні школи відповідно до статті 13 Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин  мають право на окремий режим використання мов у навчальному процесі і це можна буде зробити у Законі «Про загальну середню освіту».

А найголовніше українські посадовці, хоч із запізненням, але почали діалог із представниками угорської та інших меншин і це дає шанс на конструктивне врегулювання ситуації.