» Новини » ​Зона вільної торгівлі між Україною та Канадою: переваги та ризики

​Зона вільної торгівлі між Україною та Канадою: переваги та ризики

У вівторок, 14 березня, 272 депутата ВРУ ухвалили закон про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

Угода передбачає застосування преференційного режиму для українських експортерів певних груп товарів, переважно це товари сільськогосподарської ґалузі та промисловості (безмитний доступ для всіх промислових товарів).

Зобов’язання ж України полягають у:

  • здійсненні повної лібералізації для 72% товарів, зокрема, риба та морепродукти, зернові, арахіс, олійне насіння та плоди інших олійних культур, шоколад, хлібобулочні і кондитерські вироби, соки фрукторі, мінеральна вода, пиво, вино тощо;
  • скасуванні ввізних мит з використанням перехідних періодів 3, 5 та 7 років для 27 % товарів;
  • частковій лібералізації для чутливих сільськогосподарських товарів – м’ясо та субпродукти птиці морожені, масло тваринне, сир, маргарин та суміші тощо; вилучення з режиму вільної торгівлі цукру та встановлення тарифних квот на морожену свинину та субпродукти, сало.

Проаналізувавши співпрацю між країнами, можемо відзначити, що у 2016 році частка Канади у зовнішньоторговельному обігу становить менше одного відсотку – 0,63%, у т.ч. 0,08% – експорт, та 0,55% – імпорт.

Частка ж України у зовнішній торгівлі Канади є значно меншою – у 2015 році вона становила 0,041%.

Сальдо міжнародної торгівлі України з Канадою є від’ємним, що свідчить про перевищення імпорту над експортом. Тому відкриття українських кордонів для канадського експорту потенційно збільшить його частку у зовнішньоторговельному обсязі.

У товарній структурі українського експорту в Канаду переважають такі товари:

  • мідь (29,73%);
  • залізничний рухомий склад та допоміжне обладнання (11,52%);
  • пігменти, фарби, лаки та супутні матеріали (8,13%).

У товарній структурі імпорту з Канади переважають сировинні товари, понад половини обсягу імпорту – вугілля. Продукція фармацевтичної галузі в своїй сукупності становить 10,5%.

Отже, враховуючи те, що Канада відкриває 98% свого товарного ринку для українського експортера, а Україна – 72% можна говорити про вигідні умови співпраці для обох країн у міжнародній торгівлі.

За розрахунками Мінекономрозвитку скасування ввізних мит призведе до додаткового 3,5% приросту експорту в Канаду за рахунок розширення вже існуючих поставок українських експортерів.

Також угода про вільну торгівлю сприятиме поглибленню інвестиційної співпраці. На сьогодні основними галузями ПІІ з Канади є добувна і переробна промисловість, торгівля автотранспортними засобами, транспортування та складське господарство, операції з нерухомим майном, адміністративне та допоміжне обслуговування.

Окрім позитивних сторін угоди про вільну торгівлю виникає ряд ризиків:

  • високий рівень конкуренції на ринку Канади може призвести до нездатності українського експортера конкурувати та потребуватиме додаткових ресурсів для підвищення конкурентоспроможності товару;
  • ризик зростання експорту сировинних товарів з низькою доданою вартістю, що в умовах значного коливання цін на сировинних ринках призведе до падіння вартісних показників чистого експорту, а в свою чергу негативно вплине на платіжний баланс і валютний курс.

Зниження та уникнення ризиків можливе шляхом створення:

  • системи просування української продукції на канадський ринок у формі торговельно-економічних місій;
  • експертно-кредитного агентства, яке сприятиме зменшенню ризиків зовнішньоекономічної діяльності та зниженню вартості ресурсів для компаній-експортерів.

Таким чином, аналіз торговельної співпраці України та Канади показав, що зовнішньоторговельний обіг є доволі невеликий та можна говорити про те, що ця угода є “рукою допомоги” української діаспори. Така допомога, у разі правильного використання, сприятиме зростанню українського експорту.