» Новини » Пропозиції до плану першочергових дій з розвитку промисловості України

Пропозиції до плану першочергових дій з розвитку промисловості України

Український інститут майбутнього за запитом МЕРТ у квітні-травні 2017 року провів дослідження і підготував «Пропозиції до Плану першочергових дій з розвитку промисловості України».

«У звіті представлені лише ті рекомендації, які будуть відповідати інтересам усіх груп стейкхолдерів: громадянам України, представникам корпоративного сектора та держави. Тобто, ті заходи і кроки, які через розвиток окремих підприємств і галузей промисловості сприятимуть зростанню всієї економіки, підвищенню рівня та якості життя українців. Рекомендації, спрямовані виключно на задоволення запиту бізнесу, до звіту не включалися», – прокоментував директор програми «Економіка» Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

За оцінками Інституту майбутнього, реалізація Плану дозволить залучити в 2017-2018 рр. $ 2,3 млрд. додаткових інвестицій у реальний сектор економіки, створити $ 4,3 млрд. додаткового ВВП (4,5% річного номінального ВВП України), сотні нових робочих місць.

Фокус дослідження – базові галузі промисловості, які формують ВВП України, надходження до бюджету, які визначають рівень зайнятості та доходи українців:

– добувна промисловість: видобуток кам’яного вугілля, нафти і природного газу, виробництво залізорудної сировини;

– металургійна промисловість;

– електроенергетика;

– хімічна та нафтохімічна промисловість: виробництво добрив, нафтопереробка, фармацевтика;

– машинобудування;

– харчова промисловість: виробництво м’яса, масла, молочної та хлібобулочної продукції.

Ці галузі займають більше 1% в структурі промислового виробництва України.

За результатами дослідження. у кожній галузі поставлені цільові показники щодо розвитку – цільові обсяги випуску продукції на 2017-2018 рр. Розроблено інструменти щодо їх досягнення – перелік з 21-ої дії для міністерств і парламенту України.

У кожній галузі був прорахований загальний економічний ефект від запропонованих заходів: додаткове зростання економіки, доходи Ббджету, приплив інвестицій.

Методологія виконання дослідження:

– кабінетні дослідження;

– анкетування профільних фахівців, представників галузевих підприємств і асоціацій, за участю Міністерства;

– інтерв’ювання керівників підприємств.

Читайте також:

Промисловість майбутнього: Мінекономіки України отримало план дій від UIF

Пропозиції до плану першочергових дій з розвитку промисловості України from UIFuture