» Без категорії » ​Шульмейстер: подібних Бальчуну звільняють, маючи на них папку з компроматом

​Шульмейстер: подібних Бальчуну звільняють, маючи на них папку з компроматом

Джерело: “Голос столиці

Діяльність Войцеха Бальчуна на посаді керівника “Укрзалізниці” сприяла тому, що потік вантажів буде все більше переходити на інший вид транспорту, переконаний експерт Володимир Шульмейстер.

Глава “Укрзалізниці” Войцех Бальчун подав у відставку через особисті обставини. Про це повідомив на засіданні уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Прем’єр підкреслив, що Бальчун прийняв це рішення абсолютно самостійно, а за час роботи в “Укрзалізниці” відбулися, в тому числі, і позитивні зміни.

Бальчун очолив “Укрзалізницю” в червні 2016-го року. Ще в травні 2017-го він стверджував, що не проти залишитися в компанії, хоча річний контракт вже закінчився.

Тимчасово виконуючим обов’язки голови “Укрзалізниці” призначено першого заступника міністра інфраструктури Євгена Кравцова.

Кабмін має намір оголосити конкурс на посаду нового топ-менеджера залізниці.

Кадрові ротації в “Укрзалізниці” проаналізував в ефірі радіостанції Голос Столиці директор програми “Інфраструктура” аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Володимир Шульмейстер.

Звільнення Войцеха Бальчуна за власним бажанням було очікуваним?

– Інтрига була. Я, звичайно, сподівався, що його усунуть. Це абсолютно точно не за власним бажанням сталося. Йому, мабуть, навели аргументи, яким важко було щось протиставити. Тому, власне, він написав заяву. Я з позитивом сприйняв цю новину. Як в анекдоті: хороша новина і погана. Хороша новина, що його прибрали. Погана новина в тому, що тепер буде черговий етап безвладдя, коли керує “Укрзалізницею” виконуючий обов’язки. На жаль, це входить в порочну практику цього уряду і міністри, і керівники держпідприємств великих на позиції в.о. – це коли люди розуміють, що вони тимчасово і ніяких стратегічних завдань вони виконувати не можуть, ніякої відповідальності, по суті, не несуть. Тому це те, що погане, пов’язане з цією подією.

На вашу думку, яка головна причина звільнення Бальчуна?

– Я приблизно знаю, як відбуваються такого типу звільнення. У вигляді аргументів зазвичай людині показують товсту папку наритих проти нього справ. Після цього у нього є можливість або далі з цією папкою ходити в правоохоронні органи, або написати заяву, що, я думаю, і сталося.

Генпрокурор звернувся до прем’єра з проханням не продовжувати контракт з керівником “Укрзалізниці”. Тоді наголошувалося, що кримінальні справи ведуться відносно посадових осіб залізничного відомства, про Бальчуна нічого не говорили. Ви припускаєте, що проти нього є персональні справи?

– Ні, я говорю про те, що знаю, як такого типу заяви за власним бажанням зазвичай пишуться. Тому я не здивуюся, якщо в цьому випадку теж так сталося.

Вас робота Бальчуна на посаді голови “Укрзалізниці” не дуже влаштовувала?

– Ви знаєте, я завжди ставлюся до держпідприємств як до власності держави і вважаю, що керівник такого підприємства повинен захищати інтереси держави. Бальчун інтереси держави Україна не захищав на цій позиції.

Він написав у Facebook, коментуючи відставку, що фінансовий стан “Укрзалізниці” покращився за останній рік…

– Гроші, які акумулювалися на рахунку, вони, наприклад, цього року не могли використовуватися на основні засоби, тобто компанія не могла інвестувати при незатвердженому фінплані. Це особиста відповідальність керівника підприємства, щоб до початку фінансового року фінплан був затверджений. Ще на початку липня, я не знаю, як зараз, але спочатку липня фінплан не був затверджений. Тобто півроку компанія не могла інвестувати ні в що: ні в нові вагони, ні в нові локомотиви. В результаті ситуація тільки погіршуватиметься. Це буде дефіцит і вагонів, і локомотивів. Тому те, що робить зараз “Укрзалізниця”, вірніше, через те, що не робить, вона з’їдає той запас, який був ще з радянських часів і продовжує амортизувати те, що дісталося у спадок. Тим самим щороку буде технічний стан “Укрзалізниці” погіршуватися, і з точки зору безпеки, надійності вона перестане бути тим, чим вона була завжди.

Це був скелет, насправді, транспортної системи України. 80% всіх вантажів України перевозяться залізницею. Ситуація буде змінюватися. Ця кількість буде падати, обсяг перевезень залізницею. Так відбувалося і в інших країнах. Аналіз показує, що з розвитком автомобільних доріг, ремонту доріг і з розвитком річки, це дуже важлива складова, потік транспортний залізницею буде падати, і ось те, що зробили поляки за рік, вірніше, не зробили, вони сприяють тому, що цей потік вантажів буде переходити на інший вид транспорту.

Яка процедура проведення конкурсу на посаду? Варто орієнтуватися на зарубіжних топ-менеджерів?

– По закордонних менеджерах досвід, я вважаю, поганий. У них недостатньо мотивації для того, щоб, дійсно, віддаватися роботі, відсутня повністю мотивація залишитися в історії країни як реформатор. Ця складова не працює. Тому досвід міжнародних фахівців, за виконавчими позиціях в держкомпаніях великих поки себе не виправдав. І взагалі сьогодні думав про те, які у нас були конкурси, які вдало закінчилися, і я не міг нічого згадати, на жаль.

Тобто, можливо, система конкурсів, яка існує на сьогодні, вона себе не виправдовує і, можливо, навіть себе зжила і, можливо, прямий керівник, в даному випадку прем’єр або профільний міністр, повинен брати на себе відповідальність і ставити керівника відповідного держпідприємства і сам за нього відповідати. Можливо, це буде працювати краще. Коли буде конкурс, я не можу сказати. Він повинен призначатися. Зараз буде смутний час, коли буде виконуючий обов’язки, я такі часи не люблю. Це часи, коли каламутна вода, і в ній може все відбуватися.

Залишити Коментар