» Новини » У 2030 році Україна може збільшити річкові вантажні перевезення у 4 рази

У 2030 році Україна може збільшити річкові вантажні перевезення у 4 рази

Використання Дніпра та інших річок України для перевезень вантажів спричинило би революцію у інфраструктурі до 2030 року.

Так вважає експерт Українського інституту майбутнього програми “Інфраструктура майбутнього” Ярослав Пилипчук.

“Річковий  транспорт має очевидні переваги перед тим самим залізничним. По-перше, він екологічний. По-друге – потребує значно менше інвестицій: до 2 мільярдів долларів на 2-3 роки, це у 5 разів менше за інвестиції у залізницю”, – каже Пилипчук.

Згідно із розрахунками UIF, річкові вантажні перевезення до 2030 року можуть зрости у 3-4 рази.

Що потрібно для відновлення річкового транспорту в Україні у найближчі 5 років?

По-перше, ухвалення європейського законодавства та створення національного регулятора тарифів на транспорті.

“Економічно доцільним є законопроект “Про внутрішній водний транспорт” №2475A. Суттєвим недоліком альтернативного законопроекту №2475а-3 є недопущення іноземного флоту – фактично, ми не зможемо реалізувати потенціал річкових перевезень у повному обсязі”, – стверджує Ярослав Пилипчук.

Однак, за його словами, і повне безмежне відкриття річки для всіх іноземних прапорів не сприятиме українському суднобудуванню.

“Тому доцільно ввести 5-ти річний період на допуск всіх іноземних суден. За цей час у бізнеса буде можливість розвинути українське суднобудування та до 2022 року перейти на український річковий флот”, – зазначає Пилипчук.

По-друге, необхідно врегулювати тарифи на річкові перевезення.

“Укрзалізниця” із її зниженими тарифами на сировинні товари не дозволяє розвиватися річковому та автомобільному перевезенню. Аби запустити альтернативні шляхи, потрібно провести об’єктивні розрахунки собівартості перевезень.

Решта перешкод для річкового транспорту менш значущі, і їх можна подолати після вирішення попередніх трьох. У цю групу входять проблеми з розтягуванням флоту, днопоглибленням та дефіцитом коштів на підтримку річкової інфраструктури.

Як повідомляв uifuture.org, Український інститут майбутнього (UIF) готує “Прогноз на 2018 рік” про випробування та можливості для України та світу. Зокрема, згідно прогнозу, інфляція вийде з-під контролю Нацбанку.