» Без категорії » Подвійне громадянство: очікування та наслідки ініціатив Порошенка

Подвійне громадянство: очікування та наслідки ініціатив Порошенка

В «Українському інституті майбутнього» відбувся круглий стіл на тему “Президентські ініціативи в сфері громадянства: правомірні очікування чи непередбачувані наслідки?”

Експертна рада та депутати обговорили пропозицію внесення змін до закону України про громадянство, який пропонує припиняти ‎українське громадянство осіб, що мають громадянство іншої країни.‎

У ролі доповідачів виступили: народний депутат України Антон Геращенко, народний депутат України Андрій Артеменко, правозахисник, директор “Української Гельсинської спілки” з прав людини Борис Захаров, кандидат юридичних наук, експерт “Українського інституту майбутнього” Олександр Євсєєв, кандидат юридичних наук, “Інститут держави і права НАНУ” Ірина Толкачова, керівник проектів з питань конституційного права “Реанімаційний пакет реформ” Юлія Кириченко та політичний експерт “Українського інституту майбутнього” Тарас Березовець.

Учасники круглого стола розглянули можливості та перспективи втілення законопроекту Порошенка та дійшли висновку, що законопроект про подвійне громадянство може бути корисним виключно у рамках правосуддя перехідного періоду, але не в умовах нової хвилі глобалізації.

За словами експерта програми реформування правоохоронної та судової систем Олександра Євсєєва, Україні буде складно встановити, чи має та чи інша особа подвійне громадянство, бо згідно із міжнародними правовими нормами, інші країни не зобов’язані видавати таку інформацію іноземним спецслужбами.

“Виключенням можуть стати лише випадки на кшталт ситуації з Насіровим, коли людина піддається карному переслідуванню і тоді вже відбувається клопотання про отримання інформації щодо потенційного зловмисника, а не просто громадянина”, – зазначив Євсєєв.

На початку зустрічі правозахисник Борис Захаров категорично заявив: “Я закликаю дeпутатів зробити усe, аби законопроeкт Порошенка про подвійне громадянство нe пройшов”.

Борис Захаров закликав не приймати законопроект Порошенка

Дискусію між доповідачами викликало питання про те, чи може державний службовець мати подвійне громадянство. Учасники круглого столу так і не знайшли єдиної відповіді на це питання.

“Потрібно не приймати новий законопроект, а лише внести зміни в чинний закон про громадянство”, – заявила науковець НАНУ Ірина Толкачова.

За її словами, особам, які мають подвійне громадянство, треба обмежити виборче право і заборонити обіймати державні посади.

Із твердженням Толкачової категорично не погодився народний депутат України Андрій Артеменко, який публічно зізнався під час круглого столу в “Українському інституті майбутнього”, що мав паспорт Канади, проте зараз документ за його словами анульований.

За словами Тараса Березовця, питання громадянства викликало великий резонанс у суспільстві.

“За неофіційною статистикою, у Верховній Раді попереднього, сьомого скликання, від двох до чотирьох громадянств мало біля 70% депутатів”, -зазначив він.

Підсумки зустрічі підбив депутат Антон Геращенко, зазначивши, що ініціатива щодо громадянства актуалізувала і без того болюче питання, яке назріло в українському суспільстві з часів Незалежності.

“У будь-якому разі в питанні громадянства не можна рубити з плеча. Питань виникає дуже багато. Наприклад, що робити із військовими, які служать за кордоном? Як встановити, чи добровільно мешканці Криму отримували паспорт Росії у 2014 році? Доведеться вводити карну відповідальність. Відповідь одна: треба створити такі умови, економічні і соціально-політичні, і прийняти таку Конституцію, щоб наші громадяни не прагнули отримати паспорти інших держав, а залишалися в Україні”, – підсумував Геращенко.

Слідкуйте за новинами “Українського інституту майбутнього” у Facebook та Twitter та підписуйтеся на розсилку новин на сайті (форма реєстрації нижче).

Залишити Коментар