» Новини » Про щастя, або Як оцінити успішність роботи влади

Про щастя, або Як оцінити успішність роботи влади

Владимир Шульмейстер для “Хвилі

Як оцінити успішність роботи влади? Це питання виникло в мене недавно. Дивно, що не значно раніше. Успішність менеджера можна ж оцінити – зростання продажів або прибутку. Чому не можна оцінити роботу Президента країни, парламенту або прем’єра?

Які варіанти? Що взяти як KPI такої оцінки?

Зростання ВВП („ВВП вимірює всі аспекти нашого життя, крім тих, заради яких варто жити”. Роберт Кеннеді)?

Зростання ВВП на жителя?

Кількість реформ?

Суми траншей МВФ, які заходять у країну?

Кількість посаджених у в’язницю корупціонерів?

ЯК?

І тут мені згадався старий банальний тост на урочистостях, коли люди бажають один одному чого? Жити довго (аналог здоров’я) і щасливо! Тобто тут “зашито” тривалість життя громадян країни, а також те, з яким задоволенням вони ці свої відпущені Богом (погода, клімат, генетика) та надані державою (як безпосереднього впливового на цей фактор – медицина, освіта, транспорт, корупція, простота ведення бізнесу, ВВП) роки проживають. Цього ж ми один одному бажаємо! Значить, для нас це важливо. Значить, це може бути як раз показником, за яким можна було б оцінювати роботу, наприклад, уряду.

Але це розмито, скажете ви? Ні в якому разі.

Ось що про це “думає” КабМін України в своєму документі від 27.05.2016 під Нр 418-р “План Пріоритетних дій Уряду на 2016 рік”:

Метою Кабінету Міністрів України є забезпечення зростання рівня життя громадян та підвищення його якості в результаті сталого економічного розвитку.

Тобто, KPI у Кабміну є «зростання рівня життя громадян і підвищення його (рівня) якості».

Можна очікувати, що від такої комбінації жителі держави повинні ставати радіснішими.

Так виявляється, що є такий показник, який щороку заміряє й публікує «Інститут Землі» під егідою ООН. Для кожної країни. Всього в рейтингу 155 країн. Це Індекс Щастя (ще один текст для розуміння тут).

Намітилися 2 чітких вимірники (!) KPI – тривалість життя і рівень щастя людей, які живуть у країні (пам’ятаємо – “довго і щасливо”).

При ближньому розгляді з’ясувалося, з чого складається Індекс Щастя народу. І виявилося, що цей показник є інтегральним і включає в себе такі показники:

– реальний ВВП на душу населення,

– рівень соціальної підтримки, гарантії зайнятості,

– очікувана тривалість здорового життя,

– громадянські свободи,

– почуття безпеки та впевненості в завтрашньому дні,

– щедрість і великодушність,

– рівень корупції та рівень довіри в суспільстві.

Крім зазначених показників, основну частину дослідження становлять результати опитувань громадської думки жителів різних країн про те, наскільки щасливими вони себе почувають, які проводив Міжнародний дослідницький центр Геллапа (Gallup International) у період з 2013 по 2017 рік.

Як видно, тривалість життя теж включено. Тому тости на святах часто змінюються з «будьте здорові й живіть довго» на «будьте щасливі» – це інтегральний тост, який у повному форматі на мові укладачів Індексу Щастя звучав би «живіть багато, з забезпеченою старістю, довго та здорово, з високим рівнем соціальних свобод, будьте великодушними і щоб ніколи й ніде не зіткнутися Вам з проявом корупції ». Ось воно – щастя!

Індекс Щастя заміряють щорічно. Якраз збігається із середньою тривалістю життя нашого Кабінету міністрів.

А тепер графіки – як спрацювали уряди, депутати та президенти, як постаралися вони внести свою лепту в щастя свого єдиного народу.

indeks-schastya-ukrainyi

Індекс Щастя України 2004 – 2017

З картинки видно, що зі щастям у народу України не дуже добре складалося особливо з 2012 року. Але можливо – це була тенденція в усьому світі?

Давайте подивимося на динаміку руху України порівняно з іншими 154 країнами світу.mesto-ukrainyi-v-reytinge-indeksa-schastya

Місце України в Рейтингу Індексу Щастя

З цієї таблички видно, що порівняно з іншими країнами світу (включаючи Африку, Азію, Латинську Америку) Україна скочується до нещасного дна. Екстраполюючи цей графік, можна зробити висновок, що в 2019 році нас чекає останнє місце (155-е) в списку найщасливіших націй світу.

Не впевнений, що це можна назвати успішним виконанням своїх прямих завдань усіма гілками влади України.

Або є ще такий варіант, що розуміння щастя у всіх різне?

На мій погляд, було б непогано у звітах влади перед народом показувати, наскільки людям, які проживають в Україні, стало краще (радісніше) жити. Поки це не на користь можновладців. І не в нашу користь.