» Новини » Блокада залізничних коліїв під Києвом – результат відсутності монетизації пільг

Блокада залізничних коліїв під Києвом – результат відсутності монетизації пільг

Володимир Шульмейстер прокоментував інцидент для радіо “Голос Столиці

Жителі селища Баришівка Київської області в середу, 12 квітня, близько шостої ранку перекрили залізницю. За даними «Укрзалізниці», рух електропоїздів було заблоковано понад дві з половиною години.

В «Укрзалізниці» відзначили, що причиною для перекриття руху електропоїздів стало «непорозуміння між Київською обладміністрацією та місцевим автоперевізником щодо підвищення тарифів на автоперевезення». Іншими словами, у Київській області триває страйк водіїв маршруток, які не згодні з тим, що обласна адміністрація змушує їх знизити тарифи на перевезення. Сьогодні вийшли на рейси не всі маршрутні таксі, тому пасажири вирушили на залізничну станцію, щоб їхати в столицю приміським електропоїздом Яготин Київ.

Усім бажаючим не вистачило місця в електричці, обурені люди оточили поїзд та, вимагаючи додати вагонів до поїзда, вийшли на колію. Однак, через двадцять хвилин після заблокованої електрички на Київ мала йти інша електричка. Через перекриття дороги її теж довелося затримати. Всього в касах станцій від Яготина до Києва на ці електрички продали лише 71 квиток.

З цього приводу в ефірі радіостанції «Голос Столиці» висловився директор програми «Інфраструктура» Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

«Кількість людей, які купили квитки, і кількість людей, які намагалися зайти в поїзд, абсолютно незрівнянна це якраз результат, у тому числі, того, що у нас великі групи населення мають пільги, які, на жаль, до сих пір не монетизуються. Ідея виникла давно та вона, на жаль, ще не реалізована. Тобто, кожна людина, яка має право на пільги, отримувала б їх у вигляді грошей і приймала б рішення купувати квиток на електричку або на маршрутку, або йти пішки. Ось результат відсутності монетизації пільг. Це повинно проводити Мінсоцполітики. Цього поки що не зроблено. Тому, мабуть, така різниця між кількістю людей, які купили квитки та які хотіли їхати», зазначив експерт.