» Новини » Школа і технології: пригода не районного масштабу

Школа і технології: пригода не районного масштабу

Сферу освіти можна розглядати і як один із фундаментальних соціальних інститутів, і як ринок. Причому в силу масштабів охоплення людей освітою – це однин із найбільших і найбажаніших ринків. Щороку у світі на освіту витрачається близько 4,7 % ВВП. В Україні цей показник навіть більший, ніж у середньому по Європі – близько 6,7 % ВВП. У нашій країні 16,9 тисяч шкіл, у яких навчається 3,8 мільйонів учнів; 787 професійно-технічних навчальних заклади із 285,8 тисячами студентів; 557 ВНЗ I-IV рівня акредитації, у яких навчається близько 1,5 мільйона студентів.

Проникнення цифрових технологій в наше повсякдення змушує змінювати й способи навчання. І це -зоряний час для технологічних компаній. Для них освіта є передусім цариною маркетингу, де школярі та студенти є потенційними клієнтами, прихильність яких потрібно здобути якомога раніше.

Для навчальних закладів – це і виклик, і можливість. Конференції та виставки зазвичай добра нагода дізнатися про тенденції в царині технологій, але водночас і ризик опинитися в ситуації нав’язаного вибору. InnoTech Ukraine – один із таких майданчиків, які, освітянам, безумовно, варто відвідувати, основну увагу спрямовуючи не на продукти та готові рішення, а на тенденції, що просковзують між рядків. Ось кілька тенденцій, які означилися на цьогорічному форумі:

1.Інтенсивні курси з підготовки ІТ-спеціалістів ставлять під сумнів базовий на сьогодні алгоритм входження в самостійне життя й на ринок: мовляв, спочатку – школа, потім – ЗНО і навчання у ВНЗ, а потім десь там – працевлаштування. Гравці, що гарантують працевлаштування 92 % своїх випускників, – це серйозна заявка і сигнал.

2.Поява альтернативних шкіл нового покоління, здатних масштабуватися, надавати учасникам мережі цифрову платфому та сервіси, як це робить ThinkGlobal, досить скоро складе конкуренцію не лише гімназіям і ліцеям, але й приватним школам.

3.Такі компанії як IBM відстежують талановиту молодь вже зі старших класів школи через механізм конкурсів і стажувань.

Як працювати з цими викликами представникам традиційної школи? Передусім, не ховати голову в пісок і прийняти той факт, що зміни їх торкнуться, і в цій ситуації краще бути на хвилі, ніж під нею.

Наприклад, щодо останнього виклику: IBM, загалом, дає чудову тему для роздумів (і не лише тим, хто збирається опинитися в офісі компанії в Цюриху). З якими найцікавішими або складними проблемами фахівці в області ІТ будуть мати справу найближчим часом? Що Ви особисто плануєте досягнути в цій області? Що Ви хотіли б зробити в процесі стажування в лабораторіях? Цей підхід можна екстраполювати на сферу біотехнологій, фізики та інженерії, соціальної проблематики й урядування. Ми навчаємо дітей не заради хороших оцінок, а заради розвитку спроможності впоратися із реальними проблемами. В тому числі глобального рівня.

Модель спілкування. На сьогодні спостерігається дві крайнощі у взаєминах освітянського середовища з технологічним світом: підхід або з позиції слабкості, коли школа виступає в ролі прохача, або з позиції сили, коли директор або посадовець спекулює своїм службовим становищем. Важливо навчити адміністративний персонал і педагогів вести діалог з позиції партнерства.