» Новини » Нова українська школа у 2018 має отримати 1,37 млрд грн

Нова українська школа у 2018 має отримати 1,37 млрд грн

Одна з істотних можливостей наступного року – старт Нової української школи (НУШ). На забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти, що відповідає концепції НУШ, місцевим бюджетам виділяється субвенція з державного бюджету у розмірі 1,37 мільярди гривень.

Однак у цьому є і значні ризики.

Головний пов’язаний із тим, що депутати місцевих рад, ухвалюють рішення щодо місцевих бюджетів є частиною великого політичного “моря” і хвилюються разом із ним у передчутті виборів. Отже, бюджети використовуватимуться як спосіб політичної маніфестації і посилення свого впливу. Це може позначитися на підготовці освітнього середовища до старту НУШ. Не виключена ситуація, коли окремі інноваційні за характером пропозиції, пов’язані із дизайном шкільних приміщень, закупівлею обладнання для творчості і створення комфортних емоційних умов для учасників навчального процесу блокуватимуться як незрозумілі і “несвоєчасні”.

Читайте також Освіта майбутнього: портфоліо замість стандартних оцінок

Близько 42 % опитаних UIF експертів і практиків визнали такий варіант розвитку подій як дуже ймовірний (9-10 балів із 10-ти можливих) І відбуватиметься як через нерозуміння, так і через саботаж. Отже, для агентів змін, особливо на місцях, відкривається ще одне поле діяльності: працювати з місцевим самоврядуванням і депутатами і робити їх своїми прихильниками.

Більш детальний прогноз щодо майбутнього освіти в Україні буде опублікованийу щорічному “2018: виклики і можливості”. У сфері освіти експерти Українського інституту майбутнього очікують в 2018 році вирішальних змін, зокрема — перехід від авторитарного стилю навчання до партнерських стосунків між учнем і вчителем.