» Новини » Експерт Українського інституту майбутнього назвав 3 політичні тренди 2018 року

Експерт Українського інституту майбутнього назвав 3 політичні тренди 2018 року

У 2018 році одним з основних трендів стане боротьба за людський капітал.

Про це заявив директор напряму внутрішньої і міжнародної політики аналітичного центру “Український інститут майбутнього”, співзасновник UIF Юрій Романенко, під час презентації прогнозу “2018: виклики та можливості”, повідомляє УКРІНФОРМ

“Перерозподіл робочої сили, боротьба за людський капітал буде одним з ключових трендів, який визначатиме долю регіонів не тільки в наступному році, а всі наступні десятиліття”, – заявив Романенко.

Читайте також Затишшя перед бурею: UIF готує аналітичний прогноз на 2018 рік

Він підкреслив, що “в своїй історії ніколи Україна не стикалася з такою демографічною кризою, якe вона має на сьогоднішній день”.

“Починаючи з 1992 року у нас падає демографічна крива. Офіційно ми скорочуємося на 0,4% за рік”, – зазначив експерт, зазначаючи, що реально в країні сьогодні проживає близько 35 млн осіб.

Читайте також Прогноз 2018: інфляція вийде з-під контролю Нацбанку

Крім того, за його словами, лише близько 6,8 млн осіб у країні продукують додаткову вартість.

“В останньому інтерв’ю Геннадія Зубка, нашого віце-прем’єр-міністра України і міністра Мінрегіонбуду прозвучало, що мінімальний рівень доходів в Україні повинен збільшиться до 16-17 тисяч гривень. Ми повинні вийти на таку зарплату, як у Польщі, мінус 200 євро, що наші емігранти витрачають на житло і їжу. Тобто 500-600 євро – це те, що забезпечує зменшення відтоку українців з країни, а не призупинення цього процесу. Тому що, на підході Німеччина, інші країни Європи, які розуміють цінність української робочої сили, яка дуже невибаглива, дуже легко інтегрується і не приносить тих проблем, які приносять мігранти з Сирії, Близького Сходу та ін.”, – зазначив Романенко.

Як повідомляв uifuture.org, аналітичний центр Український інститут майбутнього презентував прогноз “виклики і можливості” на 2018 рік.