» Новини » Угорщина провокує: для чого створили посаду міністра у справах Закарпатської області

Угорщина провокує: для чого створили посаду міністра у справах Закарпатської області

Ігар Тишкевич, експерт програми міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього для fakty.ictv.ua

В уряді Угорщини створили посаду міністра, який відповідатиме за розвиток Закарпатської області України. Раніше ця посада називалась по-іншому – з питань співробітництва прикордонних територій. Сьогодні Угорщина фактично призначила нову особу, дещо змінивши функціонал та назву цієї посади – міністр у справах розвитку Закарпатської області.

Чому така назва? Чому саме тепер? З одного боку – це посадова особа, яка має займатись угорським населенням на Закарпатті, з другого боку – це сигнал на внутрішньополітичному полі, що мовляв влада не залишає своїх співвітчизників за кордоном, а також, це певна провокація на зовнішньополітичному полі.

Це спроба показати Україні та іншим державам, що на Закарпатті існують проблеми, в тому числі з угорськими нацменшинами.

Назва посади провокативна, хоча аналогічна за функціоналом посада, як державний уповноважений у справах співвітчизників за кордоном існує у багатьох країнах.

МЗС України дуже слушно відреагував на подібну назву посади, бо не може бути уповноважений по території іншої держави. В подальшому, думаючи про можливі дії у відповідь, головне – робити свої кроки з розсудом, так, щоб вони не служили підставою для чужих політичних комбінацій.

Наразі МЗС України потребує витлумачень з боку Угорщини. Якщо певні роз’яснення будуть, потрібно діяти на підставі отриманої інформації. З іншого боку є напрями, за якими можна рухатися вже зараз, більш того, треба було рухатися ще вчора.

В багатьох державах є відомства чи урядовці, які несуть відповідальність за співпрацю з діаспорою. Україна може наділити одного чи декількох урядовців повноваженнями щодо реалізації програм по підтримці українців, що є громадянами іншої держави.

Звісно, таке варто зробити у відносинах до Угорщини, але не тільки – така робота є чудовим способом просовування українських інтересів за кордоном. Звісно, якщо є праця, а не лише назва посади. Принаймні тут варто повчитися системності у сусідів та робити своє.