» Без категорії » Справа Пола Манафорта: Україна поза грою?

Справа Пола Манафорта: Україна поза грою?

Чи розслідуватимуть діяльність в Україні екс-глави передвиборчого штабу Дональда Трампа, а також колишнього головного стратега і лобіста Віктора Януковича? Які наслідки матиме американська справа Манафорта для української політики?

Члени журі присяжних у федеральному американському суді Олександрії (штат Вірджинія) 21 серпня визнали колишнього главу передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта винним по восьми з 18 пунктів звинувачення, включаючи п’ять пунктів, пов’язаних з податковими махінаціями, два – з порушенням банківського законодавства та один – з приховуванням рахунків в іноземних банках. Звинувачення стверджує, що Манафорт не сплатив податки щонайменше з 15 мільйонів доларів доходу, отриманого за лобіювання інтересів екс-президента України Віктора Януковича і його Партії регіонів. 69-річний Манафорт своєї провини не визнав, йому загрожує тривалий тюремний термін. Вирок у справі буде винесено пізніше.

Тринадцять років тому Пола Манафорта запросив в Україну перед початком парламентської кампанії один з основних фінансистів Партії регіонів (ПР) мільярдер Ринат Ахметов. Американського політтехнолога йому порекомендував російський олігарх Олег Дерипаска. У цей період Манафорт створив компанію Davis Manafort Partners, яка мала свої філії в США, Україні та Росії.

На виборах навесні 2006-го Партія регіонів, завдяки Манафорту, стала фаворитом, отримавши 186 з 450 місць у Верховній Раді. Американець також керував виборчими кампаніями “регіоналів” і перед виборами до парламенту у 2007 і 2012 роках, а також перед виборами президента України 2010 року, які виграв Віктор Янукович. Він лобіював в США інтереси Януковича і його політсили, не поінформувавши про це, як вимагає закон, американські органи юстиції.

За інформацією The New York Times, вплив Манафорта в Україні був значним, а його політичні поради високо цінувалися. Він навіть мав право голосу у прийнятті рішень щодо великих американських інвестицій в Україну. Втім, до думки Манафорта не завжди прислухався сам Янукович. Наприклад, тодішній президент проігнорував поради політтехнолога призначити послом України в США його колишнього прес-секретаря Ганну Герман, а також відмовитися від тюремного ув’язнення для екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

7 серпня на суді в США над колишнім стратегом і лобістом Януковича його екс-партнер Рік Гейтс заявив, що Манафорт продовжував працювати в Україні після того, як Янукович втік з країни в лютому 2014 го після “Революції гідності”. Манафорт підписав консалтинговий контракт з новою партією “Опозиційний блок”, до якої увійшли багато колишніх членів Партії регіонів.

Відомо, що американський політтехнолог також надавав свої послуги в Україні у різний час ряду політиків і бізнесменів. Серед них на процесі в США згадувалися Сергій Тігіпко – колишній міністр соціальної політики, Сергій Льовочкін – екс-глава адміністрації президента Януковича, нинішній депутат парламентської фракції “Опозиційний блок”, Ринат Ахметов – засновник компанії “Систем Кепітал Менеджмент” і його права рука Борис Колесніков – колишній віце-прем’єр-міністр інфраструктури, Андрій Клюєв – ще один екс-керівник президентської адміністрації Януковича, а також мільярдер Віктор Пінчук.

Крім того, як стверджує Гейтс, Манафорт консультував “на безоплатній основі” Петра Порошенко під час його президентської кампанії чотири роки тому і співпрацював у цей же період часу Віталієм Клічко, який балотувався на пост мера Києва. Утім, і Кличко, і оточення чинного глави держави заперечують, що користувалися послугами Манафорта. Як заявив “Українській правді” соратник Порошенка Ігор Гринів, він зустрічався з американським політтехнологом за кілька місяців до виборів в Україні в 2014 році, проте його пропозиція щодо співпрацю було відхилено.

Хоча спеціальний прокурор США Роберт Мюллер, який висунув звинувачення колишньому раднику американського президента Полу Манафорту, не звертався за правовою допомогою до колег з України, в Генеральній прокуратурі за своєю ініціативою зареєстрували провадження щодо громадян України, які фігурують у розслідуванні.

“Під час цього процесу звучали свідчення, що Манафорт отримував гроші за свої консультаційні послуги від тодішнього президента України Віктора Януковича і Партії регіонів, а також від конкретних політиків з України. І багато хто із згадуваних у суді осіб були колишніми представниками влади – як виконавчої, так і законодавчої, а отже, не мали права бути розпорядниками бізнес-структур. Тому в Україні відкрили кримінальне провадження щодо ймовірних правопорушень з їхнього боку, і Державна фіскальна служба України ( ДФСУ) проведе відповідне розслідування. Якщо буде отримано доказ того, що конкретний чиновник або депутат того часу давали вказівку про перерахування грошей Манафорту з офшорних рахунків, вони за це понесуть відповідальність”, – заявив на брифінгу у Києві 21 серпня генпрокурор України Юрій Луценко. Як стверджує Мюллер, від українських політиків і бізнесменів Манафорт отримав більше 60 мільйонів доларів. Два роки тому Національне антикорупційне бюро України опублікувало фрагменти виявленої після “Революції гідності” так званої “амбарний книги” Партії регіонів, у якій були розписані витрати на оплату послуг Пола Манафорта, загальна сума яких починаючи з 2007 року склала 12,7 мільйона доларів.

Чи матиме вплив справа Манафорта на президентську кампанію в Україні, яка зараз набирає оберти, а згодом і парламентську? На це питання відповідає співзасновник Українського інституту майбутнього Тарас Березовець:

“Не дивлячись на те, що в цій справі фігурує багато українських політиків, більшість із них сьогодні знаходиться поза Україною – вони стали політичними біженцями у Росії або в інших країнах. І американська Феміда не буде ділитися даними цього розслідування з Україною, оскільки це може зашкодити національній безпеки США. Манафорт відмовився давати на процесі в американському суді будь-які свідчення. Вся справа будується на свідченнях свідків його колишнього партнера, бухгалтера в минулому, Ріка Гейтса. І таким чином кинути тінь на того ж Бориса Колесникова, Ріната Ахметова буде досить складно. Тому вважаю, що справа Манафорта у найближчій перспективі, принаймні, на майбутні в Україні парламентські та президентські вибори зовсім ніякого впливу не матиме”.

Багато аналітиків відзначають, що українська влада проти розслідування справи Манафорта в Україні, оскільки це може спровокувати конфлікт Києва з Дональдом Трампом і його адміністрацією. Чи поділяєте ви таку точку зору?

– Вважаю, що це не українське розгляд. І українським правоохоронним органам взагалі не варто ним займатися. По-перше, ми маємо справу зі Сполученими Штатами, і незрозуміло, чим ця справа закінчиться. На сьогоднішній день, незважаючи на скандал, рейтинг американського президента Дональда Трампа тільки зміцнюється і зростає. А перспектива його імпічменту виглядає вкрай ілюзорною. Більш того, із нинішнім рівнем підтримки, Трамп зберігає можливість переобратися на другий президентський термін. Втручатися у цю історію зараз Києву – значить підігравати політичним опонентам нинішнього американського глави держави і тим самим провокувати погіршення відносин між Україною і США. З цієї точки зору українській владі немає ніякого сенсу педалювати внутрішньоукраїнське розслідування. І думаю, що правоохоронні органи України будуть поводитися вкрай обережно, вони не намагатимуться розслідувати цю скандальну історію, щоб не кинути тінь на Трампа, особливо напередодні виборів до  американського Конгресу в листопаді 2018 року”. 

Очевидно, що Київ не має намірів псувати відносини з Трампом через справу Манафорта. США – стратегічний партнер і ключовий союзник України, який може допомогти у вирішенні конфлікту на Донбасі і продовжує надавати військову допомогу державі.

Тим часом у справі колишнього радника Трампа є й інші аспекти. Раніше лунали припущення, що Манафорт нібито таємно працював на одного з російських олігархів, щоб допомогти господареві Кремля Володимиру Путіну у досягненні його цілей, в тому числі і в Україні. На думку директора Української політконсалтінговой групи Дмитра Разумкова, у пошуках російського сліду у  справі Манафорта американське слідство можуть зацікавити свідчення українських політиків і бізнесменів, які співпрацювали з політтехнологом.

“Це в основному ті, хто був пов’язаний на той момент з Партією регіонів. Зараз деякі з тих політиків входять до “Опозиційного блоку”. І природно, їм можуть створити проблеми, але не з боку Державної фіскальної служби України, а з боку США. Оскільки це питання стосується американської національної безпеки, слідчі дії, що відбуваються в даний момент, мають досить глобальний характер, і ключова фігура у цій історії не Манафорт і Коен (Майкл Коен – колишній адвокат Дональда Трампа), а президент США. І шукатимуть максимум механізмів, як розкрутити Манафорта на дачу свідчень. І українські політики, і бізнесмени, які згадувалися в американському процесі, можуть стати інструментом. Що ж стосується внутрішньополітичного аспекту справи Манафорта, то навряд чи воно надасть будь-який вплив на українську політику. Взаєминам між Україна і США справа Манафорта глобальних проблем не принесе. А ось взаємини між державою Україна та чинним американським президентом – це вже інша історія, тому що ми розуміємо, що будь-яка інформація, яка виходитиме з України і негативно впливатиме на процес по відношенню до Манафорту або будь-яким іншим діючим і колишнім особам з команди Трампа, буде сприйматися в системі американського президента абсолютно адекватно, і очікувати від нього якоїсь додаткової підтримки для України у цьому випадку малоймовірно. Тому це такий складний клубок, який розкручуватиметься по всьому світу, але частина ниточок залишиться і в Україні. І як за них будуть смикати, і хто це буде робити: внутрішня система безпеки і система, скажімо так, юридичного впливу або ж за цей процес візьметься американське ФБР та інші органи, які будуть розслідувати цю справу? І тоді нашим великим бізнесменам буде набагато гірше, ніж якби цим питанням займалися лише ДФС і Генеральна прокуратура України. Американське слідство можуть цікавити не тільки свідчення Ахметова і Колесникова, а й представників так званої групи Сергія Льовочкіна – Юрія Бойка з “Опозиційного блоку”. Якщо вони підуть на співпрацю з американським слідством, то це одне, якщо ж вони займуть іншу позицію – відмовляться від дачі показань, то це може серйозно вдарити по їхньому бізнесу на міжнародному рівні. Екстрадувати їх не вийде, але і залишити Україну їм не вдасться. Оскільки велика частина цивілізованих країн, якщо вони там опиняться, затримає їх і, можливо, видасть США”, – припускає Дмитро Разумов.

Більшість експертів, коментуючи заяви генпрокурора Юрія Луценка про розслідування Державної фіскальної служби України щодо політиків і бізнесменів, які б сплачували великі гонорари Манафорту, вважають, що в українських реаліях ці справи навряд чи матимуть судову перспективу. Так вважає і політолог Олег Саакян:

“Відповідна заява Луценко – це скоріше його черговий піар. Навіть якщо ці справи почнуть швидко розслідувати, їх не встигнуть завершити до очікуваних наприкінці березня наступного року президентських виборів в Україні, і що з ними робити далі, вирішуватиме вже нова влада. Як інструмент шантажу або як елемент перерозподілу політичного ресурсу ці справи неефективні. Йдеться в основному про колишніх високопоставлених чиновників періоду правління Януковича, і предметом розслідування є не стільки фінансування Манафорта, скільки наявність у цих осіб, які займали державні посади, бізнесу, що заборонено українським законодавством. І у даному випадку, можу припустити, що це, звичайно ж, дуже “тонкий лід” з огляду на те, що і в нинішньому уряді, і серед сьогоднішніх депутатів Верховної Ради чимало тих, у кого є бізнес. Фігурантами розслідування ДФСУ можуть стати і Ахметов, і Колесніков, і інші бізнесмени, які підтримують опозицію. Але на сьогоднішній день по ним досить і інших приводів, за якими можна було відкрити кримінальні справи, як мінімум – провести перевірки, щоб забезпечити додатковий ресурс для політичних торгів у ході президентської кампанії. Що стосується Ахметова, то це єдина фігура, по якій шантаж української влади може бути як додатковий інструмент забезпечення його лояльності на передвиборчий період з огляду на зростаючий рейтинг претендента на президентське крісло Олега Ляшка, який є креатурою Рината Ахметова”.

Зараз перспективи впливу справи Пола Манофорта на українську політику виглядають вельми туманними. Однак не виключено, що ще виникнуть нові факти і обставини в історії, пов’язаної з роботою американського політтехнолога в Україні, які можуть змінити і хід президентської кампанії, що розгортається, і, можливо, навіть розклади політичних сил перед майбутнім парламентськими виборами в Україні.

Матеріал вперше опублікований на офіційному сайті Радіо Свобода

Залишити Коментар