» Новини » Європейський SWIFT – це щось особливе

Європейський SWIFT – це щось особливе

ФОТО: tw.appledaily.com
Європейці погрожують створити альтернативний фінансовий простір, якщо США ігноруватимуть їхню думку. Хтось має дати задній хід, бо справа кепська…

Здається, Дональд Трамп перегнув палицю. Політики Німеччини та Франції почали відкрито обговорювати створення в Європі незалежної від США платіжної системи (а ще раніше й європейського валютного фонду), щоб захистити європейський бізнес від екстериторіальних санкцій Вашингтона. Європа обурилася тим, що США дозволяють собі діяти в односторонньому порядку, зокрема, відновлюючи санкції проти Ірану “без будь-якого узгодження зі своїми союзниками, та за їх рахунок”. Оскільки американці безапеляційно поставили Європу перед фактом: якщо оператор глобальної системи міжбанківських повідомлень SWIFT, який базується в Бельгії, до листопада не закриє до системи доступ для іранських банків, він також може потрапити під американські санкції. А, відповідно, припиниться іранський бізнес багатьох європейських компаній. А це вже якось не по-союзницьки, погодьтеся.

Чим усі ці геополітичні “випади” загрожують світові та Україні, пояснюють експерти. З їхніх слів стає зрозуміло, по обидва боки Атлантики зріє неабияка напруга…

Ігор Ліскі, співзасновник Українського інституту майбутнього (UIF):

– Поява подібних заяв окремих європейських політиків (про створення незалежних платіжних систем. – Авт.) у відповідь на американські санкції щодо Ірану – це наслідки провалу американської дипломатії, а саме з боку адміністрації Трампа. Свого часу іранська угода про “Всеосяжний план дій” (підписана у 2015 році угода між Іраном та п’ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН: США, Росією, Китаєм, Францією, Великою Британією, а також Німеччиною та ЄС щодо ядерної програми Ірану, яка регламентувала поступовий допуск Ірану на світові ринки. – Авт.) – стала непростим компромісом, який довго вибудовували. І тому рішення США в односторонньому порядку вийти з угоди та запровадити проти Ірану нові санкції викликало у європейців настільки нервову реакцію. Адже американці, як стратегічні союзники, ці дії ні з ким не узгодили.

Якщо ж з ідеєю європейської незалежної платіжної системи розбиратися по суті, то для початку варто згадати, що SWIFT – формально не американська система, хоча і наскрізь “доларизована” (80% світового товарообороту обслуговується через SWIFT у доларах). Система, до речі, знаходиться у Бельгії, тобто працює під юрисдикцією Євросоюзу. І для її глобального функціонування більш дієва може бути саме роль ЄС або навіть ООН, а не США. Тому одностороннє рішення про створення SWIFT №2 навряд кому-небудь вдасться прийняти взагалі. Важко буде узгодити навіть на загальноєвропейському рівні.

Швидше за все йдеться про локальний дієвий механізм (спеціальний банк чи фінансова інституція) для обслуговування внутрішніх європейських розрахунків, не пов’язаних з доларом. Адже США можуть контролювати лише фінансові операції, які відбуваються з їх валютою.

Але мені здається, що намагаючись просувати ідею власної платіжної системи, європейці роблять це не стільки для ствердження власної незалежності, як задля дипломатичної переваги у подальших перемовинах зі своїми американськими партнерами. Бо якщо вони дійсно вирішать будувати незалежну платіжну систему, то це гарантовано приведе до поглиблення світового розколу. Адже крім регіональної фінансової системи, доведеться переглядати і інші сфери – безпеку, юрисдикцію, оподаткування, договори про взаємні гарантії, фінмоніторинг тощо. Не кажучи вже про можливу геополітичну зацікавленість в подібних проектах таких країн як Туреччина, Росія, того ж таки Ірану та інших противників США. Якщо США й далі не будуть рахуватися зі своїми європейськими партнерами, то від балачок Європа дійсно може перейти до дій – такий розвиток подій теж не можна виключати. Але я сподіваюся, що у цій геополітичній боротьбі хтось все ж відступить і ключові гравці зможуть домовитися. Головне, щоб усе не скотилося до торгових війн між США і Європою, що гарантовано приведе до нової глобальної економічної кризи. В цьому випадку Україні, яка поки не володіє потужним економічним потенціалом і не може виступати серйозним регіональним гравцем, теж буде непереливки.

Матеріал вперше опублікований на сайті Укрінформ